ГоловнаЕкономікаФінанси

Коронавірус поки що має нейтральний вплив на економіку України, - Нацбанк

У НБУ прокоментували ситуацію на фінансовому ринку

Коронавірус поки що має нейтральний вплив на економіку України, - Нацбанк
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк зберігає активну присутність на міжбанківському валютному ринку для згладжування надмірних коливань курсу гривні у зв'язку з погіршенням настроїв учасників ринку через поширення коронавірусу і ситуацію на світових фінансових і товарних ринках.

Про це йдеться в коментарі на сайті НБУ.

"Поширення коронавірусу поки що має обмежений і нейтральний вплив на економіку України в лютому і на початку березня. Український експорт продовжує зростати. Деяке зниження цін на окремі товари українського експорту більш ніж компенсовано подальшим нарощуванням фізичних обсягів поставок за кордон. Ціни на імпорт знижуються навіть швидше, ніж на експорт, особливо на енергоносії, що призводить до скорочення вартісних обсягів імпорту. Водночас зменшення обсягу вкладень іноземних інвесторів у гривневі облігації уряду впродовж останніх тижнів не є значним", - ідеться в повідомленні.

У НБУ підкреслюють, що поточна ситуація на українському валютному ринку - і міжбанківському, і готівковому - склалася під впливом перш за все психологічного чинника, який, імовірно, має короткостроковий ефект.

"Національний банк має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні - сьогодні міжнародні резерви України становлять $26,8 млрд, що є найвищим рівнем з листопада 2012 року. Готовність Національного банку використовувати міжнародні резерви для недопущення «розгойдування» курсу вже підтверджена на практиці. Упродовж минулого тижня Нацбанк три дні виходив з інтервенціями з продажу валюти і продав усього $307 млн. Також сьогодні, з огляду на високий попит на валюту на міжбанківському ринку в післясвяткові дні, що підживлюється нервовими настроями учасників ринку, Національний банк вийшов з інтервенцією з продажу валюти, і на 13:00 продав $250 млн", - зазначено в повідомленні.

"Національний банк продовжить стежити за ситуацією з поширенням коронавірусу і за станом світових фінансових і товарних ринків, і в разі необхідності надалі проводитиме інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань. Ситуація на грошово-кредитному ринку залишається стабільною, і банківська система має достатньо високий рівень ліквідності. Гривнева ліквідність зараз становить близько 230 млрд грн, валютна ліквідність - більш ніж $8 млрд. Таким чином, банки мають достатньо ресурсів для безперебійної діяльності навіть в умовах погіршення настроїв населення і бізнесу під впливом негативних новин зі світових ринків. При цьому Національний банк готовий підтримати банківський ринок ліквідністю за необхідності", - додали в Нацбанку.

Нагадаємо, міжнародні резерви України в лютому зросли на 1,3% і на 1 березня 2020 року становили 26,623 млрд доларів (в еквіваленті) порівняно з 26,29 млрд доларів у попередній місяць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram