ГоловнаЕкономікаДержава

Запуск ринку оренди до запуску ринку землі залучить в економіку України 80-100 млрд гривень, - Анатолій Гіршфельд

Запуск ринку оренди до запуску ринку землі залучить в економіку України 80-100 млрд гривень, - Анатолій Гіршфельд
Анатолий Гиршфельд
Фото: Макс Левин

Українська земля сильно недооцінена, і запуск ринку землі сьогодні не дозволить українським селянам подолати бідність. Однак, якщо до продажу землі запустити ринок права оренди - це дозволить сформуватися справедливій ціні на землю і приверне в українське село 80-100 мільярдів гривень. Про це  під час круглого столу в Інституті Горшеніна заявив депутат VIII скликання Верховної Ради Анатолій Гіршфельд.

За словами Гіршфельда, то, що відбувалося з ринком землі в останні роки було непрозоро і корупційно. "Ми сформували цілий клас ленд-баронів, які за копійки скуповували права на землю, в результаті чого сільське населення зубожіло, отримуючи до 2000 гривень за гектар, укладаючи договори на 25 років. Разом з низькою пенсією це призвело до нинішнього соціального протесту", - зазначив ексдепутат.

“Продуктивність праці, при всіх успіхах наших аграріїв, сьогодні в 6 разів нижча, ніж в середньому в ЄС. Технології та насиченість засобами обробки ґрунту в Україні також в 5-6 разів нижча. У той же час в ЄС виробництво зернових дотується, а у нас рентабельність цього бізнесу зашкалює за 50%. У чому секрет такого «дива»? Низька ціна на землю", - констатував Анатолій Гіршфельд.

“Для того, щоб правильно оцінити і не зробити цих людей [українських селян], і наступне покоління, бідними, я б спочатку ввів ринок права оренди землі. Давайте оцінимо права оренди. Сьогодні 15 млн гектарів землі перебувають в тіньовому обороті. Це державні землі - вотчина губернаторів, прокурорів, верхівки областей, які нещадно експлуатували цей ресурс. Давайте поставимо ці землі на аукціон і зрозуміємо, яка їхня реальна вартість", - запропонував Анатолій Гіршфельд.

За його словами, це призведе до встановлення ціни на землю в розмірі 3-4 тисяч доларів за гектар.

“Я б почав виставляти лоти державної землі і подивився скільки платять за її оренду. Я впевнений, що будуть платити 250-300 доларів в рік. Земля в Україні повинна коштувати 3000-4000 доларів за гектар. А сьогодні швидкий продаж землі призведе до того, що у людей будуть скуповувати землю за безцінь.

Якщо для 25 мільйонів гектарів землі, яка перебуває в оренді, збільшити плату за пай, виходячи з ринкової оцінки землі, це призведе до додаткових доходів селян, а отже - до вливання в економіку 80-100 млрд гривень з подальшим мультиплікативним ефектом. Це гроші, які почнуть оживляти сільські громади і підвищать їх купівельну спроможність", - зазначив Анатолій Гіршфельд.

Крім цього, запуск ринку прав на оренду землі зняв би проблему нерівної конкуренції українських фермерів з іноземцями.

"Подивіться, ми сьогодні цими розмовами [про запуск ринку землі] зупинили повністю покупку аграріями сільгосптехніки і загалом витрати на капітальні інвестиції. Всі селяни сьогодні збирають гроші і бояться, що їм не вистачить, і вони не витримають конкуренцію з іноземцями. Звичайно, не витримають. А ось якби це був ринок оренди - українські аграрії, безумовно, змогли б витримати конкуренцію. Тому що це - витрати поточного періоду, і це стимулювало б їх навпаки розвивати техніку і технології...", зазначив Анатолій Гіршфельд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram