ГоловнаЕкономікаДержава

"Роттердам +" позитивно вплинув на енергобезпеку країни, - Плачков

"Після припинення постачання вугілля з ОРДЛО ситуація стабілізувалася і має позитивну динаміку досі".

"Роттердам +" позитивно вплинув на енергобезпеку країни, - Плачков
Иван Плачков
Фото: Макс Левин

Введення методики формування оптово-ринкової ціни, що включала прив'язку ціни вугілля до міжнародних індексів (формула "Роттердам+"), стабілізувала енергостистему та забезпечує позитивну динаміку до цього часу.

Про це написав у колонці на веб-сайті видання "Економічна правда" колишній міністр енергетики, голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї Іван Плачков.

"Три непрості роки від дати прийняття цього рішення промайнули і вже можна спробувати більш-менш об’єктивно оцінити вплив цього рішення на стан енергетичної безпеки країни. Після припинення постачання вугілля з ОРДЛО та введення на ринку електричної енергії "особливого періоду", ситуація з постачанням вугілля з середини 2017 року стабілізувалась і має позитивну динаміку досі. Чи вплинув на цей результат запроваджений механізм імпортного паритету на вугілля? Думаю - так. За останній рік обсяг запасів вугілля на складах, окрім рідкісних випадків, перестав бути цікавим, суспільство починає поступово звикати, що все буде гаразд. Безумовно, що вказаними подіями та рішеннями вплив на енергетичну безпеку країни не обмежується, але як досвід вони безцінні", - стверджує Плачков.

Нагадаємо, формула "Роттердам+" була введена постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) №289 від 03.03.2017 року "Про затвердження порядку формування прогнозної оптової ціни електричної енергії". Згідно з цією постановою, в ціну електроенергії закладалася вартість вугілля, виходячи з котирувань індексу API2 європейського хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

Методика "Роттердам+" схвалена Європейською асоціацією вугілля та лігніту (Euracoal).

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram