ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" оцінює збитки через газові контракти з РФ у 2009 році на суму $32 млрд

"Ця цифра складається з переплат, штрафів та інших компонентів".

"Нафтогаз" оцінює збитки через газові контракти з РФ у 2009 році на суму $32 млрд
Андрей Коболев
Фото: Макс Левин

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" оцінює збитки в результаті укладення газових контрактів у 2009 році між НАК і російським "Газпромом" на суму 32 млрд доларів.

Про це заявив на прес-конференції голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

"За період до 2014 року Україна втратила безповоротно приблизно 32 млрд доларів, ця цифра складається з переплат, штрафів та інших компонентів, які є наслідком контрактів 2009 року, в перерахунку на кожну українську сім'ю це приблизно 61 тис. гривень... Якщо говорити про те, що вдалося врятувати завдяки Стокгольмського арбітражу, - це 94,7 млрд доларів, у перерахунку на кожну сім'ю це 177 тис. гривень", - сказав він.

Як повідомляли, 6 липня минулого року "Нафтогаз" подав позов в Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольма з вимогою переглянути тариф на транзит за контрактом з "Газпромом" і попередньо оцінив свої грошові вимоги в 11,58 млрд доларів, не рахуючи відсотків. 28 лютого Стокгольмський суд задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію 4,63 млрд доларів за недопостачання "Газпромом" обсягів газу для транзиту.

За результатами двох проваджень "Газпром" повинен заплатити 2,56 млрд доларів на користь НАК.

Нагадаємо, у 2009 році прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписала з тодішнім прем'єром РФ Володимиром Путіним 10-річний газовий контракт. Окрім високої ціни, це призвело до монополізації "Газпромом" поставок газу в Україну, яка закуповувала до цього частину газу дешевше в Туркменістані. Київ також узяв на себе зобов'язання купувати паливо за формулою "бери або плати".

Саме цей контракт став формальною підставою для ув'язнення Тимошенко в 2011 році під час президентства Віктора Януковича. При цьому з Росією Янукович вирішив не судитися. Замість цього він підписав ще більш обтяжливі "харківські угоди" й отримав сумнівну знижку на газ в обмін на розміщення російської армії на українському півострові до 2042 року.

Після анексії Криму Росія відмовилася виконувати свої ж зобов'язання перед Україною щодо ціни на газ. На той час Київ заборгував понад 2 млрд доларів "Газпрому". У квітні 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ініціював процедуру подання в суд на "Газпром".

У 2015 році Коболєв говорив, що "Нафтогаз" перебуває на межі дефолту з 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram