ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні туристичний збір прив'язали до мінімальної зарплати

Зміни в Податковому кодексі вже набули чинності.

В Україні туристичний збір прив'язали до мінімальної зарплати
Фото: facebook/Міністерство інфраструктури України

Починаючи з 2019 року, в Україні змінилися ставки і база оподаткування туристичним збором. Тепер його розмір становитиме до 5% від мінімальної зарплати, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Раніше туристичний збір становив від 0,5% до 1% від вартості готельного номера. Тепер його розмір буде залежати від мінімальної зарплати і складати до 0,5% від мінімальної зарплати (до 20,86 гривні) для туристів з України і до 5% від мінімальної зарплати (до 208,65 гривні) для іноземних туристів.

Розміри туристичного збору встановлюють місцеві ради. Вони можуть прийняти рішення про нульову ставку туристичного збору, якщо вважатимуть, що економічний ефект від додаткових туристів компенсує витрати на розвиток інфраструктури.

"Граничні розміри туристичного збору повністю відповідають світовій практиці. Ставки розрізняються від 1 до 9 євро. Наприклад, у Римі він становить від 3 до 7 євро залежно від класу готелю", - зазначили у відомстві.

Мінекономіки зазначає, що раніше деякі готелі, щоб не платити туристичний збір, в офіційних документах зменшували вартість номера, хоча насправді вона була набагато вищою. Саме для боротьби з такими випадками і ввели зміни оподаткування.

Нагадаємо, з 1 січня Туреччина ввела податок на безпеку туристів у розмірі 1,5 євро. Цю суму стягують по прильоті в країну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram