ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін пропонує Раді прийняти законопроект про моніторинг соцвиплат

Близько 30% виділених коштів можуть розподілятися не за адресою.

Кабмін пропонує Раді прийняти законопроект про моніторинг соцвиплат
Минфин проводит комплексный анализ госрасходов на социальную поддержку населения.
Фото: 2017god.org

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді прийняти законопроект про верифікацію та моніторинг держвиплат.

Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу.

Кабмін підтримав розроблений Міністерством фінансів законопроект "Про верифікацію і моніторинг державних виплат", який дозволить урегулювати всі правові та організаційні засади здійснення верифікації та підвищити ефективність таких виплат.

Відзначають, що, відповідно до досвіду інших країн, близько 30% коштів, передбачених на соціальні виплати, може розподілятися не за адресою. Тому Мінфін з 2016 року проводить комплексний моніторинг і аналіз державних витрат на соціальну підтримку населення.

"Для держави важливо, щоб громадяни могли оформити субсидію без бюрократичних перепон. Саме тому з переліку документів достатньо подати лише заяву та декларацію про доходи. Водночас вразливим місцем такої спрощеної процедури є ризики зловживань, і саме верифікація покликана виявити неправомірні, нецільові виплати", - повідомив Юрій Джигир, заступник міністра фінансів.

Минулого року Мінфін надав 7,5 млн рекомендацій з перевірки 6 млн одержувачів соціальної допомоги.

Завдяки верифікації в 2017-2018 рр. вдалося запобігти неефективному використанню щонайменше 14 млрд гривень бюджетних коштів.

Нагадаємо, в грудні минулого року Міністерство фінансів відновило збір персональних даних при верифікації соцвиплат. З 11 жовтня 2018 року цю роботу було заблоковано за рішенням Конституційного суду, який визнав незаконним відповідний пункт №40 прикінцевих положень Бюджетного кодексу. За цей час імовірні неправомірні виплати оцінюються в 171 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram