ГоловнаЕкономікаБізнес

З банку "Порто-Франко" вивели 500 млн грн через схемні операції

Власник банку багато років перебуває в розшуку.

З банку "Порто-Франко" вивели 500 млн грн через схемні операції
Фото: korrespondent.net

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив, що колишні власники банку "Порто-Франко" вивели з нього близько 500 млн гривень через схемні кредитні операції.

У процесі ліквідації "Порто-Франко" було встановлено, що реальна вартість активів фінустанови була меншою, ніж балансова майже в 25 разів, ідеться на сайті ФГВФО. Недостатність майна банку склала понад півмільярда гривень.

"Ліквідатор банку встановив, що недостатність майна виникла внаслідок протиправних дій колишніх власників банку, які одночасно були його керівниками. Виведення активів відбувалося за допомогою схемних кредитних операцій із низкою пов'язаних компаній із численними ознаками фіктивності. Зокрема, власники використовували і свої фірми", - йдеться в повідомленні.

Фонд гарантування власними коштами виплатив клієнтам банку 433,65 млн грн. При цьому загальна сума акцептованих вимог кредиторів становить 644,39 млн грн. Перспектива їх задоволення є сумнівною.

Незважаючи на численні відкриті кримінальні провадження і наявність обвинувальних вироків у справах про пов'язаних осіб, повернути виведені кошти поки що не вдалося.

Один із головних фігурантів справи, власник істотної участі банку, голова наглядової ради Мирослав Школенков нині перебуває в розшуку за статтею привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК).

Нагадаємо, банк "Порто-Франко" збанкрутував понад чотири роки тому, восени 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram