ГоловнаЕкономікаБізнес

Перша енергетична асоціація підтримала рішення НКРЕКП про конкурентний енергоринок

Дії комісії ускладнять можливий відхід від стратегічного курсу на "новий ринок".

Перша енергетична асоціація підтримала рішення НКРЕКП про конкурентний енергоринок
Фото: Depositphotos

Перша енергетична асоціація України заявила про підтримку анонсованої постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), про приведення чинної нормативно-правової бази у відповідність до вимог закону України "Про ринок електричної енергії".

Відповідну заяву опубліковано на сторінці громадської організації в мережі Facebook.

"Перша енергетична асоціація України підтримує зусилля НКРЕКП на шляху впровадження конкурентного ринку електричної енергії за європейським зразком. Аналіз постанов, запропонованих НКРЕКП до розгляду, свідчить про бажання Комісії підготувати необхідну нормативно-правову базу в терміни, визначені Законом України "Про ринок електричної енергії". Схвалення оприлюднених проектів постанов НКРЕКП серйозно ускладнить не тільки можливий відхід від стратегічного курсу на "новий ринок", а й можливу відстрочку його впровадження", - йдеться в повідомленні.

В асоціації відзначають, що ретельно відстежують реформу галузі в частині імплементації Закону України "Про ринок електричної енергії", роботу НКРЕКП, Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Координаційного центру з упровадження нового ринку електричної енергії при КМУ та інших установ, задіяних у процесі становлення нового ринку. "Не зважаючи на значні організаційні зусилля цих установ, слід констатувати, що розробка та затвердження правових актів супроводжується низкою проблем. Зокрема, багатомісячна відсутність кворуму в НКРЕКП призвела до деякого відставання від графіка. Тому ключовим завданням енергетичного Регулятора сьогодні є форсування роботи з підготовки впровадження повномасштабної реформи енергоринку", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, на офіційному сайті НКРЕКП оприлюднено постанову, згідно з якою планується визнати такими, що втратили чинність низку нормативних документів, які зараз регламентують роботу української енергетики. Крім інших, втратить чинність постанова від 3 березня 2016 року №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії", згідно з якою закупівельні ціни на вугілля для вітчизняної теплової енергетики почали розраховуватися на основі європейського індексу API2 (вугільна біржа Роттердама). Замість цього до початку роботи нового ринку (літо 2019 року) повинні бути розроблені і впроваджені інші нормативні акти, які будуть визначати взаємини на новому ринку електричної енергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram