ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати розглянуть правки в закон про автострахування

Законопроект №3670д прискорить й автоматизує виплати за "автоцивілкою".

Депутати розглянуть правки в закон про автострахування
Фото: avtostrahovka.in.ua

Депутати Верховної Ради розглянуть у першому читанні нову редакцію закону "Про обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності" ("Про ОСАЦВ"), повідомляє Моторне (страхове) бюро України (МТСБУ). Законопроект дозволить автоматизувати автострахові виплати, що їх щороку роблять понад 7 млн українців. У 2017 році страхові компанії врегулювали 130 тисяч страхових випадків за полісами ОСАЦВ.

"За останні два роки українські страхові компанії ввели цілу низку новацій в автоцивілці, які не закріплені законодавчо. Законопроект покликаний виправити цю ситуацію. Наприклад, система прямого врегулювання страхових випадків дозволяє потерпілому отримувати виплати у своїй страховій компанії, а не в компанії винуватця ДТП, що помітно прискорює процес врегулювання. Однак ця система працює на основі прямих договорів між 18 страховими компаніями, а чинним законодавством такий порядок виплат не передбачено. Уже близько 12 тисяч потерпілих отримали виплати згідно із системою прямого врегулювання. Через те, що система охоплює не всі компанії, система швидких виплат так і не стала стандартом роботи всього страхового ринку", - пояснює Володимир Шевченко, гендиректор МТСБУ.

Він навів ще один приклад застарілих законопроектів - електронний європротокол. У грудні 2017 року водії отримали можливість оформлення страхового випадку без необхідності виклику поліції в онлайн-режимі. Будь-який водій може в разі ДТП заповнити електронну форму європротоколу з телефона або планшета, що дозволяє прискорити виплати потерпілим і знизити навантаження на поліцію і судові органи. Цей механізм у законодавстві не прописаний.

Також у профільному законі не закріплено норму про електронний поліс автоцивілки, коли будь-який водій може укласти договір страхування через інтернет і зберігати поліс в електронному вигляді. Таких полісів продано понад 16 тисяч.

Крім того, зміни в закон "Про ОСАЦВ" покликані вирішити ще одну проблему - зобов'язання збанкрутілих страхових компаній. Сьогодні потерпілі клієнти таких компаній можуть отримати виплати від МТСБУ тільки після завершення в суді процедуру банкрутства та/або ліквідації такої компанії. Сотні тисяч потерпілих роками чекають на закінчення всіх процедур, щоб отримати свої кошти. Частково МТСБУ вирішило цю проблему за рахунок виплат із частки компанії-банкрута в загальному фонді. Але цих грошей вистачає тільки на виплати третині потерпілих. Законодавчі зміни дозволять МТСБУ виплачувати гроші замість компаній-банкрутів усім постраждалим клієнтам у повному обсязі відразу ж після анулювання ліцензії компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram