ГоловнаЕкономікаДержава

Депутати фінкомітету Ради розповіли про правки в закон про автострахування

Законодавці хочуть прискорити й автоматизувати виплати з "автоцивілки".

Депутати фінкомітету Ради розповіли про правки в закон про автострахування
Фото: www.capital.ua/Алексей Солодунов

Депутати комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності розповіли LB.ua про нову редакцію закону "Про обов'язкове страхування автоцивільної відповідальності" (ОСАЦВ), яку депутати готують до розгляду в першому читанні.

Зокрема, на запитання відповідали перший заступник голови комітету Михайло Довбенко (БПП), заступник голови комітету Руслан Демчак (БПП), заступник голови комітету Олег Лаврик ("Самопоміч") і секретар комітету Максим Поляков ("Народний фронт").

Михайло Довбенко нагадав, що чинний закон "Про ОСАЦВ" набув чинності ще в 2005 році. "Відтоді сильно змінилася світова практика, змінилося і європейське, і українське законодавство, Україна підписала Угоду про асоціацію з Євросоюзом, змінилася судова практика і ситуація на дорогах. У новій редакції закону №3670д ми враховуємо весь комплекс цих причин. Будемо виносити його і голосувати за основу", - пояснив перший заступник голови комітету.

Комплексне оновлення закону "Про ОСАЦВ" спрямоване на захист прав застрахованих і потерпілих у ДТП, додав Довбенко. Законопроект передбачає поступове збільшення страхових сум, легалізацію електронного страхового поліса, поліпшення європротоколу, спрощення виплат замість збанкрутілих страхових компаній.

Олег Лаврик зазначив, що "предметом законопроекту є електронний страховий поліс, якого чекає ринок". Запуск електронного автострахування дозволить уникнути зловживань з бланками страхових полісів, які сьогодні трапляються на ринку. За словами депутата, законопроект також передбачає поступове збільшення розмірів страхових виплат до мільйонних сум. А проектів з правками до закону "Про ОСАЦВ" декілька і вони багато в чому схожі.

Руслан Демчак зазначив, що законопроект необхідний для ефективної роботи Моторного (транспортного) бюро України, в тому числі для прискорення виплат замість страхових компаній, які збанкрутували. "Для порівняння: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб упродовж 20 днів після визнання банку неплатоспроможним починає виплати вкладникам у межах гарантованої суми. Такий самий підхід пропонують застосувати і щодо виплат страхових компаній", - сказав Демчак.

Максим Поляков також висловився на підтримку законопроекту, тому що він дозволить прискорити виплати страхових компаній постраждалим у ДТП. "Сьогодні виплати від збанкрутілих страхових компаній люди чекають роками - це питання (з прийняттям поправок до профільного закону, - ред.) знімається. Також підвищується прозорість роботи страхових компаній, тому що вони не зможуть затягувати виплати. Загалом ці правки підвищать довіру до страхового ринку", - зауважив Поляков.

Нагадаємо, щорічно автострахування ОСАЦВ купують більш ніж 7 млн українців за даними Моторного бюро. У 2017 році страхові компанії урегулювали 130 тисяч страхових випадків за полісами "автоцивілки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram