ГоловнаЕкономікаБізнес

НАБУ вважає справу про формулу "Роттердам+" однією із пріоритетів

"Ми намагаємося максимально швидко рухатися, але потрібна допомога міжнародних партнерів".

НАБУ вважає справу про формулу "Роттердам+" однією із пріоритетів
Фото: uacrisis.org

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що розслідування справи про можливі зловживання під час затвердження формули "Роттердам+" є одним з найбільш актуальних для відомства, але в цьому процесі є низка складнощів.

Про це він сказав на брифінгу після конференції, де обговорювалися підсумки діяльності НАБУ за три роки, пише "Інтерфакс-Україна".

"Це провадження є одним з найбільш актуальних, які розслідує Антикорупційне бюро. Ми намагаємося максимально швидко там рухатися, але як вдало зауважено, нам потрібна допомога міжнародних партнерів, оскільки розслідування пов'язане з міжнародно-правовими дорученнями", - сказав він.

Ситник вказав, що для визначення розміру збитків від реалізації формули "Роттердам+" необхідний висновок експерта - і це може бути одним із найбільш проблемних моментів у цій справі.

"Тому що на одного з експертів, який проводив експертизу у справах НАБУ, а саме у "справі рюкзаків", зараз чиниться безпрецедентний тиск з боку правоохоронних органів", - підкреслив директор НАБУ.

Нагадаємо, кримінальне провадження стосовно схеми "Роттердам+" внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 24 березня 2017 року, його кваліфікували за ч.2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем).

Досудовим розслідуванням встановлено, що голова і члени НКРЕКП, використовуючи службове становище, всупереч інтересам служби та діючи в інтересах генерувальних компаній, навмисне, з метою створення умов отримання ГК ТЕС надприбутків, у січні-березні 2016 року за розробку порядку формування гуртової ринкової ціни ("Роттердам+") забезпечили включення в нього явно необґрунтованої формули, яка збільшувала вартість вугілля. Так вони створили всі необхідні умови для зростання ціни продажу електричної енергії на гуртовий ринок.

НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосовувати новий порядок формування прогнозної гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "Вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України".

Тобто за формулою Роттердам+ вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем у порт). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram