ГоловнаЕкономікаБізнес

Юлія Ковалів наголосила на важливості RAB-тарифів для успішної приватизації енергоактивів

"Інвестору важливо, коли він зможе повернути свої інвестиції".

Юлія Ковалів наголосила на важливості RAB-тарифів для успішної приватизації енергоактивів
Юлия Ковалив

Глава Офісу Національної інвестиційної ради (НДС) при президентові України Юлія Ковалів заявила, що впровадження RAB-регулювання є важливим для зростання інтересу компаній до участі в приватизації енергоактивів.

Про це вона сказала на проведеному 16 травня Американською торговою палатою (АСС) круглому столі, в якому також взяли участь голова АСС Андрій Гунтер, міністр інфраструктури Володимир Омелян, в.о. голови ФДМУ Віктор Трубаров, глава офісу ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер і перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

У рамках заходу обговорювалися основні виклики майбутньої приватизації великих підприємств, список яких Кабінет міністрів України схвалив на засіданні 10 травня. Зокрема, мова йшла про майбутніх конкурсах з приватизації енергетичних підприємств - компаній "Центренерго", "Турбоатом", п'яти обленерго.

У контексті обговорення питань приватизації обленерго глава Офісу Національної інвестиційної ради при Президентові України Юлія Ковалів наголосила, що для успішної приватизації обленерго потрібно впроваджувати RAB-регулювання.

"Впровадження RAB-регулювання є дуже важливим для зростання інтересу компаній до участі в приватизації енергоактивів. Інвестору важливо, коли він зможе повернути свої інвестиції, і які ризики, пов'язані з підходом до формування тарифів. Але до RAB-регулювання потрібно підходити зважено, оцінюючи його вплив на кінцевого споживача і готовність самих компаній реалізовувати проекти модернізації мереж", - зазначила Ковалів.

На її думку, щоб ефективно впровадити RAB-регулювання в Україні, одним із способів може бути пілотний проект для декількох компаній, за допомогою якого може бути протестована методика RAB-регулювання.

"У будь-якому випадку перевести всі компанії одночасно на RAB-тарифи складно, адже не всі компанії до цього готові - є вимоги до розрахунків, проведення оцінки і так далі. Є критерії, яким компанії повинні відповідати, щоб застосовувати RAB-тарифи. Тому поетапний підхід може бути використаний під час створення прозорих критеріїв вибору компаній для цього", - повідомила Ковалів.

Нагадаємо, 24 квітня Європейська Бізнес Асоціація провела круглий стіл "RAB-регулювання як умови залучення інвестицій в енергетику України". В рамках заходу експерти висловилися про те, що RAB-тарифи є важливою умовою успішної приватизації пакетів енергокомпаній. Також йшлося про те, що впроваджувати RAB-тарифи можна поступово, спочатку протестувавши методику в рамках пілотного проекту за участі кількох обленерго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram