ГоловнаЕкономікаДержава

УЗ підписала перший договір на поставку ДТ за формульним ціноутворенням

Ціна палива залежить від котирувань Platts.

УЗ підписала перший договір на поставку ДТ за формульним ціноутворенням
Фото: kremenchug.ua

"Укрзалізниця" 12 лютого підписала перший договір на поставку дизельного палива із застосуванням формульного ціноутворення.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", договір підписали голова філії компанії "Центр забезпечення виробництва" (ЦОП) Віталій Цвігун, заступник голови компанії "Анвітрейд" Світлана Ященко в присутності керівника "Укрзалізниці" Євгена Кравцова і заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова.

За словами Кравцова, завдяки цій першій закупівлі за формульною ціною тільки з моменту котирування і до сьогодні компанія заощадила 70 млн грн, оскільки початкова вартість була вищою. Він пообіцяв, що УЗ повністю перейде на формульне ціноутворення в закупівлях палива. У рік "Укрзалізниця" закуповує палива більш ніж на 7 млрд грн, це її найбільша стаття витрат.

Цвігун додав, що з компанією укладено два контракти на поставку 20 тис. тонн дизеля кожен. На момент перемоги - 30 січня - сума за першим контрактом становила 28,84 тис. грн за тонну, за другим - 28,65 тис. грн за тонну.

Як нагадав Кравцов, "раніше ціна йшла вгору, а умови за контрактом були фіксовані, і майже завжди ми мали непостачання від постачальників, оскльки їм це було в збиток і з'явилося поле для зловживань з підвищенням вартості на 10% один чи кілька разів". За його словами, фіксували випадки, коли паливо просто не постачали.

"З огляду на коливання вартості на ринку, за такою актуальною ціною на кожен день, коли дається рознарядка, контрагент нам постачає ресурс", - уточнив Кравцов. На його думку, ризик непостачання палива може бути тільки в разі банкрутства компанії або при глобальній кризі на ринку.

За формульним ціноутворенням при закупівлі пального ціна залежить від коливання котирувань Platts і курсу валюти (фактично все паливо на ринку імпортного походження), ціна за контрактом може збільшуватися або зменшуватися - за формулою із застосуванням індексу зміни показників Platt's.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram