ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" підвищить ціни на квитки у квітні

Отримані кошти планують спрямувати на розвиток пасажирської інфраструктури.

"Укрзалізниця" підвищить ціни на квитки у квітні
Фото: Надано автором

Перше планове підвищення цін на квитки для пасажирів "Укрзалізниці" відбудеться у квітні і становитиме 10%.

Про це повідомив директор з економіки та фінансів компанії Андрій Рязанцев, передає "Центр транспортних стратегій".

"Перший етап зростання цін на квитки в поїздах на 10% ми плануємо орієнтовно з 1 квітня. Отримані кошти спрямуємо на розвиток пасажирської інфраструктури. Зараз ми закуповуємо пасажирські вагони, які виробляє національний виробник. Досить швидкими темпами здійснюється модернізація вагонів, інвестуємо в ремонт рухомого складу", - розповів Рязанцев.

За його словами, гроші, отримані внаслідок підвищення тарифів, підуть на спеціальний інвестиційний рахунок, за рахунок якого буде забезпечуватися підвищення якості пасажирських перевезень.

Рязанцев зазначив, що востаннє УЗ підвищувала тарифи на пасажирські перевезення ще у 2014 році.

"Відтоді індекс споживчих цін зріс мінімум на 60-70%, в 4-6 разів збільшилася вартість комунальних та інших послуг. По всій номенклатурі товарів, які потрібні залізниці, істотно зросли ціни", - сказав він.

Водночас, підкреслив Рязанцев, вартість квитків на поїзди однаково залишиться конкурентною порівняно з автобусними перевезеннями.

Зазначимо, що щорічно УЗ кілька разів змінює ціни на квитки для пасажирів. Вартість коливається залежно від сезону: чим більший попит на перевезення, тим вища ціна. Зазвичай коефіцієнт підвищення/зниження ціни становить 1,02-1,1. Літні перевезення - одні з найдорожчих для пасажирів, дорожче - тільки в період з 25 по 30 грудня, коли діє коефіцієнт 1,1. Найдешевші - на 9 травня - в цей день на квитки надається 20% знижка.

Нагадаємо, у 2018 році УЗ двічі підвищить ціни на квитки для пасажирів. У 2017 році "Укрзалізниці" дозволили підвищити вантажні тарифи на 22,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram