ГоловнаЕкономікаБізнес

Коболєв: якщо збережеться нинішня динаміка, нереально збільшити видобуток газу до 20 млрд куб. м до 2020 року

"Ми не отримуємо нові ліцензії на нові родовища".

Коболєв: якщо збережеться нинішня динаміка, нереально збільшити видобуток газу до 20 млрд куб. м до 2020 року

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв вважає, що якщо збережеться нинішня динаміка, компанія не зможе збільшити річний видобуток газу до 20 млрд куб. м до 2020 року

Про це він заявив в ефірі "5 каналу" у вівторок.

"План, затверджений групою НАК "Нафтогаз України", передбачає, що до кінця 2020 року "Укргазвидобування" повинен підняти видобуток газу до 20 млрд куб. м в рік, це та сама програма "20/20". Та динаміка, яка існує зараз, а вона в першу чергу продиктована тим, що ми не отримуємо нові ліцензії на нові родовища, не дозволить досягти цього рівня. Тобто без зміни підходу до отримання спецдозволів, без спрощення системи на видачу дозволів на землекористування досягти цієї динаміки буде дуже складно, швидше за все неможливо. Тому для того, щоб це зробити до 2020 року, це спрощення повинно статися, ліцензії повинні видаватися і тоді це досягти цілком реально",- сказав він.

Коболєв зазначив, що в грудні 2017 року український парламент зробив великий крок назустріч надрокористуванню - були знижені ставки ренти на видобуток газу на нових свердловинах до 6-12%, що є прямим стимулом інвестувати в газовидобувну галузь.

"Зараз проблема міститься не стільки в стінах парламенту, з точки зору нового законодавства. Треба спрощувати процедури на середньому і нижньому рівні, це по-перше. По-друге, потрібно прибрати той рівень корупції, який там існує, коли з газовидобувників досі вимагають хабара. І по-третє, потрібно зменшувати або контролювати вплив проросійських угруповань. Ні для кого не секрет, що Росія і "Газпром" витрачають кошти, спонсоруючи якісь сили в Україні, які блокують родовища, видобуток, які брешуть місцевим жителям про екологічні наслідки", - стверджує Коболєв.

Коболєв привів у приклад інцидент в Харківській області, коли негативно налаштовані люди, які не були місцевими жителями, спробували блокувати процес переговорів про створення нових ділянок для видобутку.

"Проаналізувавши позитивні наслідки для місцевих жителів, місцевих бюджетів, повну екологічну безпеку, агресивно налаштовані люди, які не є жителями цієї місцевості, викликають у нас запитання, що вони там роблять, чому вони приходять, і ми вважаємо, що як мінімум вивчити СБУ, чи не є це провокацією, було б доцільно", - резюмував він.

У 2017 році "Укргазвидобування" видобула 15,25 млрд кубометрів газу, це рекордний показник за 24 роки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram