ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ відстрочив на два роки збільшення статутного капіталу банків до 300 млн грн

Динаміка показників банків України позитивна, відзначили в регуляторі.

НБУ відстрочив на два роки збільшення статутного капіталу банків до 300 млн грн
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України (НБУ) вніс зміни в графік досягнення мінімального розміру статутного і регулятивного капіталу банків, відтермінувавши термін підвищення статутного капіталу до 300 млн грн до 11 липня 2020 року з 11 липня 2018 року, повідомляється на сайті центробанку.

"Відповідне рішення Національного банку базується на детальному аналізі ризиків діяльності банківського сектора: зараз ситуація у фінансовій системі стабілізувалася, а динаміка показників банків України є позитивною. Адекватність капіталу невеликих банків істотно (більш ніж в два рази) перевищує нормативне значення. За результатами діагностики якості активних операцій тільки чотири банки з групи невеликих потребували докапіталізації через незадовільну якість кредитного портфеля. Отже, об'єктивні чинники дозволили без створення додаткових ризиків для фінансової стабільності пом'якшити графік приведення банками мінімального розміру статутного і регулятивного капіталу встановленим вимогам", - сказано в повідомленні.

Рішення затверджене постановою правління Національного банку України від 21 грудня, яке набирає чинності з 23 грудня 2017 року.

Станом на 11 грудня 42 банки мають статутний капітал менше ніж 300 млн грн.

Мінімальний капітал для банків з липня 2017 року встановлено на позначці 200 млн гривень, через рік він повинен був підвищитися до 300 млн гривень, через два - до 400 млн гривень, через три - до 450 млн гривень.

Фото: bank.gov.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram