ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова Unicorn Systems Ян Ярош: Ми дали ДП "НЕК "Укренерго" рішення, яке інтегрує енергосистему України в ЄС

Чеська IT-компанія Unicorn розширює свою присутність в Україні. Цього року вона впровадила для ДП "НЕК "Укренерго" IT рішення Damas. Завдяки цьому держпідприємство зможе підтримувати торгівлю транскордонною пропускною спроможністю. Без даного кроку питання трансферу електроенергії між Україною та європейськими країнами було б вкрай складним. Голова CEO Unicorn Systems Ян Ярош розповів про плани компанії в Україні, основні виклики, що стоять перед вітчизняним енергетичним сектором, а також про потенціал України як бази для відкриття європейськими компаніями своїх центрів розробки програмного забезпечення.

Фото: надано автором

Розкажіть, будь-ласка, про спеціалізацію і позиції Unicorn на європейському ринку?

Unicorn – це динамічна група компаній, яка спеціалізується на впровадженні масштабних інформаційних систем і рішень в області інформаційно-комунікаційних технологій. Ми поставляємо як власні продукти, так і рішення інших компаній. Основні наші клієнти – великі енергетичні компанії, банки, страхові компанії, а також комунальні підприємства, промислові та телекомунікаційні компанії. Наші продукти працюють в абсолютно різних галузях: вони допомагають замовникам проводити транзакції в банківській сфері, керувати продажем електроенергії на ринку енергоносіїв і комунальних послуг, працювати з клієнтами в сфері страхування, керувати складами та конвеєрними лініями на автомобільних виробництвах.

Назвіть ваші головні проекти в Європі?

Список проектів буде досить довгим, так як ми працюємо майже з 300-ми провідними компаніями в 25 країнах по всій Європі. Ми постачаємо близько 150 інформаційних систем і підтримуємо більш ніж 200 рішень. Найбільш значущі проекти ми реалізуємо в банківській сфері, на ринку енергетики і в промисловому секторі.

Наскільки сильні ваші позиції в енергетичному секторі?

На енергоринку ми працюємо майже з усіма системними операторами передачі електроенергії (TSO) в різних країнах, зокрема, в Чехії, Словаччині, Нідерландах, Великобританії, Ірландії, Франції, Італії, Румунії, Албанії, Україні. І це дуже важливі наші клієнти. Ми також працюємо з європейською мережею системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E).

Ще один тип наших клієнтів в енергетиці - енергогенеруючі компанії, які продають електроенергію кінцевим споживачам, наприклад, Veolia, E.ON, Innogy та інші. Їм ми поставляємо рішення для прогнозування споживання, планування і продажу електроенергії та газу.

Фото: pixabay.com

Як довго Unicorn вже працює в Україні і чому ви вирішили вийти на цей ринок?

В Україні Unicorn присутній з 2010 року. Тоді ми розпочали наш перший проект в Україні для банку Укрсиббанк. Далі були інші проекти, вже в області енергетики, коли українська команда запровадила рішення як для наших клієнтів у ЄС, так і для українських клієнтів.

Для виходу на український ринок у нас були дві основні мети. Першою було посилення нашого потенціалу в області розробки програмного забезпечення. У нас зараз є 16 центрів розробки у 12 містах у 4 європейських країнах і наша мережа філіалів постійно збільшується. Другою метою був інтерес до наших рішень з боку українських фірм та клієнтів, до яких ми хотіли стати ближчими географічно. Тому ми вирішили створити центр розробки програмного забезпечення у Києві, а потім і у Тернополі.

Скільки розробників працює в офісі в Києві і скільки в Тернополі?

На даний момент у нас в Києві близько 90-95 чоловік. У Тернополі у нас поки що менша команда, близько десяти чоловік, але поступово ми би хотіли збільшити кількість наших колег у цьому місті до 120. Це є середньою кількістю людей в наших інших центрах розробки.

Наскільки масштабним мають бути ваші українські центри розробки порівняно з іншими європейськими країнами, в яких ви присутні?

Наші найбільші центри розробки знаходяться у Празі та у Братиславі. У Києві ми хочемо стабілізувати розмір нашого офісу на кількість 200 осіб, у Тернополі ми плануємо поступово набирати людей впродовж наступних двох років.

У чому основні переваги запуску центрів розробки в Україні? Чому ви вирішили запустити Тернопіль? Ви задоволені роботою київського центру?

Ми повністю задоволені роботою нашого центра розробки у Києві. Наші колеги показують чудові результати та беруть участь у важливих проектах для наших клієнтів.

Одним з довгострокових пріоритетів для Unicorn є підтримка молодих талантів і тому від самого створення компанії ми співпрацюємо з університетами. Можливість запропонувати стажування студентам та роботу випускникам вищих навчальних закладів є для нас дуже важливою. З цієї перспективи Тернопіль був для нас одним з ідеальних кандидатів для створення нашого чергового центру розробки. У цьому місті є потужні вищі навчальні заклади технічного напряму, які випускають багато профільних спеціалістів, а також Тернопіль є містом, де приємно жити. Деякі з наших колег народились у Тернополі і були би раді повернутись у своє рідне місто і працювати там. Можливість працювати близько до свого рідного міста є також одним із важливих факторів у Unicorn . Частиною нашої філософії є те, що робота має йти до людей, а не люди до роботи.

Якщо порівнювати запуск і роботу центрів розробки програмного забезпечення в Україні з іншими в європейських країнах, то які їх переваги та недоліки?

Давайте більше говорити про переваги, тому що це саме те, що ми шукаємо – переваги. Їх кілька: один часовий пояс, схожі культури, висока кваліфікація людей технічних спеціальностей, гарна пристосованість до середовища нашої компанії та нашої філософії. Ваші фахівці дуже відповідальні і забезпечують високу продуктивність в розробці.

А як щодо активного зростання заробітних плат наших IT спеціалістів? Це не проблема для інвесторів, якщо порівнювати з іншими європейськими країнами?

- Оскільки ми працюємо в 4-х країнах Європи, ми бачимо, що заробітні плати ростуть всюди. Зростає попит на IT-послуги, відповідно зростає і заробітна плата. Україна в такому ж становищі, як і Чехія, Словаччина, Нідерланди, Великобританія – цей процес спостерігається скрізь, тому що розробляти програмне забезпечення сьогодні можливо в абсолютно будь-якій країні, завдяки інтернету і технологіям, тому різниця між країнами зменшується.

Unicorn systems у Празі
Фото: unicornsystems.eu
Unicorn systems у Празі

Чи має Україна потенціал в частині розвитку сфери розробки програмного забезпечення?

Так, безумовно. Ви – велика європейська країна. У вас багато людей з технічними навичками. Так що, дійсно, потенціал є.

Цього року ваша компанія впровадила масштабну ІТ-платформу для ДП “НЕК”Укренерго”. Це ваш перший проект в Україні?

Рішення для ДП “НЕК”Укренерго” є нашим найбільшим проектом на вашому ринку на сьогоднішній день. Ми почали його 2 роки тому і завершили в цьому році. Перед цим ми також виконали кілька інших, менших проектів, для банків та страхових компаній.

У чому значущість цього проекту для українського енергетичного сектору?

Україна хоче інтегруватися з ЄС. В рамках цієї ініціативи вона повинна реалізувати певні стандартні функції в сфері енергопередачі. Саме тому цей проект дуже важливий. Ми надали “НЕК”Укренерго” рішення, яке підтримує торгівлю пропускною спроможністю ліній електропередачі на кордонах України. І це тільки одна з необхідних систем і функцій. Тому що без торгівлі пропускною спроможністю питання трансферу електроенергії між Україною та країнами ЄС було б вкрай складним. Те саме стосується потенційного транзиту електроенергії з Росії в Західну Європу.

Чи плануєте ви продовжити роботу з ДП “НЕК” Укренерго”? Які інші проекти ви плануєте реалізувати для цієї компанії?

- З системними операторами в енергетиці ми працюємо по всій Європі – в Чехії, Словаччині, Албанії або Італії. Ми брали участь в лібералізації ринку електроенергії всіх цих країн. І хочемо продовжувати співпрацювати з ДП “НЕК” Укренерго”. Ми обговорюємо з компанією її майбутні потреби в частині покриття вимог ЄС. Плануємо брати участь в найближчих профільних тендерах держпідприємства, зокрема у тендері на впровадження балансуючого ринку, який є наступним критичним кроком для реформування українського ринку електроенергетики. Ми можемо запропонувати свої ідеї та використати свій досвід роботи в інших країнах Європи.

Які найзначніші виклики стоять перед нашим енергетичним сектором і яким чином ваші IT-рішення можуть допомогти галузі впоратися з ними?

Наші рішення і досвід дозволяють підвищити прозорість ринку. У нас є дуже потужні рішення, багато досвіду і інформаційні системи для всіх сфер енергетичного ринку. Ми можемо допомогти українському ринку в досягненні рівня європейського ринку, виконати вимоги ЄС, а також прискорити процес його інтеграції в загальноєвропейський. Таким чином ми фактично можемо допомогти Україні стати частиною Європи.

Фото: kp.ua

Ви плануєте працювати тільки з державними компаніями або з приватними також?

Unicorn більше працює з приватними, ніж з державними компаніями. Так що ми безумовно будемо вести переговори з багатьма підприємствами приватного сектору. Ми пропонуємо IT системи в сферах енергетики, банківській, страховій, електронної комерції, промисловій та геоінформатики. Тому ми плануємо говорити з потенційними українськими клієнтами про те, як ми можемо принести їм додаткову цінність або підтримати їх ключові бізнес-потреби.

Які види IT-рішень сьогодні найбільш необхідні в нашому енергосекторі?

Найбільший потенціал, який ми бачимо в Україні, пов'язаний з трьома сферами. Це системи управління ринком, для торгівлі енергією та управління активами в енергетиці і в комунальному господарстві.

Хто є вашими основними конкурентами в цьому сегменті? Це конкурентний ринок?

IT-ринок взагалі є досить конкурентним. У нас є два типи головних конкурентів. Перші – це такі великі міжнародні компанії, як SIEMENS і ABB. І друга група – місцеві компанії, які дуже добре розбираються в реаліях українського ринку. Їм може не вистачати ділового досвіду, але вони досить успішні на місцевому рівні та інколи здатні генерувати цілком конкурентоспроможні специфічні рішення.

Чи плануєте ви співпрацювати з подібними місцевими компаніями як продавець їх рішень або навпаки, продавати свої рішення з їх допомогою?

Так. Взагалі ми вже співпрацюємо з місцевими компаніями в області постачання нашим клієнтам рішень в області ІТ-інфраструктури та комунікацій. Знання та розуміння місцевих реалій є вигодою і для кінцевого клієнта підвищує ефективність реалізації. Місцеві фірми здатні додати цінність нашим рішенням, наприклад, ми завжди намагаємось обрати найвигіднішого постачальника мережевої інфраструктури або апаратних засобів.

На які позиції компанія планує вийти в Україні через 3-5 років?

Ми розраховуємо подвоїти нинішні показники і число розробників. Також маємо намір залучити нових клієнтів і надалі розширювати асортимент рішень, які ми пропонуємо. Хотіли б мати не менше 10 стратегічних клієнтів, які будуть співпрацювати з нами на довгостроковій основі. Ми почали працювати в Україні з “Укренерго” таким самим чином, як і з багатьма іншими компаніями в Європі – з деякими з них ми вже працюємо більш, ніж 20 років. Ми будемо залучати таких клієнтів на енергоринку, в сфері страхування, банківській сфері і промисловості. Це чотири основних напрямки, на яких ми фокусуємося.

Є ще одна дуже особлива сфера, куди ми хочемо увійти на українському ринку - геоінформаційні системи. У цьому сегменті у нас є потужна компетенція в Чехії і Словаччині. Ми бачимо необхідність для України в розвитку цих систем та попередню зацікавленість потенційних клієнтів. Вони використовуються як в енергетиці, так і в сільському господарстві, телекомунікаціях, перевезеннях, промисловості, моніторингу торгових мереж, логістиці тощо. Ці системи вкрай важливі і в державному секторі, адже держава має мати адекватні дані про всю свою нерухомість, інфраструктуру та інші ключові об'єкти.

Коли ви плануєте розпочати їх поставки? Ви вже берете участь у тендерах?

Ми вже почали вести переговори з багатьма українськими компаніями і важливо розуміти, що це стандартизовані процедури. Розробка рішення такого рівня, як в енергетиці або в ГІС, займає близько 1-2 років. Щоб воно вийшло якісним, повинні особливо чітко проговорити, що саме необхідно клієнту, щоб потім запропонувати правильне рішення і розробити його. Тільки після цього ви вже можете обговорювати, як постачати його. Обидві сторони повинні розуміти, що саме має бути на виході, як саме це повинно працювати. Вкрай важливо все це обговорювати. Тому ми вважаємо за найкраще проведення таких тендерних процедур, які засновані саме на подібних детальних попередніх переговорах між клієнтом та потенційним виконавцем.

Чи плануєте ви купувати українські компанії?

Ні, не зараз. Це насамперед питання можливостей. Ми придбали 3 компанії в Чехії за останні 4 роки, але у нас немає поки конкретних планів у придбанні компаній в Україні. Ми вважаємо за краще – систематизований та організований підхід. Це означає знайти нових людей, дати їм досвід, інвестувати в їх освіту і створювати саме таким чином команди розробників. Це одна з наших стратегій.

Довідка

Unicorn - одна з найбільших корпорацій в Чехії, впливовий постачальник І K Т-систем на європейському ринку. Для своїх клієнтів компанія є надійним постачальником рішень та послуг, що можуть підтвердити більше ніж 300 провідних компаній з 25 країн світу, що є клієнтами Unicorn . Компанія вже має мережу своїх філій в Чехії, Словаччині, Нідерландах та Україні. У середньостроковій перспективі Unicorn має намір стати ще більш потужним європейським постачальником ІКТ з власними програмними рішеннями і досягти річного обороту в 100 млн євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram