ГоловнаЕкономікаДержава

Рада дозволила президенту призначити тимчасових членів НКРЕКП

Роботу комісії заблоковано через відсутність кворуму.

Рада дозволила президенту призначити тимчасових членів НКРЕКП
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада дозволила президенту призначити без конкурсу тимчасових членів Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

За відповідний законопроект №7342-1 проголосували 233 народних депутати.

Рішення пов'язане з тим, що у комісії немає кворуму: залишилося тільки три члени з чотирьох мінімально необхідних.

Членів НКРЕКП повинна відбирати номінаційна комісія у складі п'яти осіб: двох представників делегує президент, двох - парламент (від комітету ПЕК і комітету ЖКГ), одного - Кабінет міністрів. Однак формування комісії завершилося тільки 17 листопада. Таким чином, регулятор буде недієздатним ще щонайменше кілька місяців. У зв'язку з цим депутати дозволили президенту призначити тимчасових, на строк до трьох місяців, членів НКРЕКП.

У перехідних положеннях закону про НКРЕКП прописали, що до призначення нового складу регулятора і у випадку його недієздатності Президент України може замістити вакантні посади, поки вони не будуть заміщені конкурсною комісією.

Нагадаємо, восени 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про незалежного регулятора у сфері електроенергії та комунальних послуг. Згідно з документом, чинні голова та члени регулятора повинні бути звільнені у строк від шести до 18 місяців з дня набрання законом чинності (8 грудня 2016 року). Черговість звільнення голови та членів НКРЕКП закон залишив на розсуд президента.

Своїм указом від 23 березня президент Петро Порошенко визначив, що не пізніше шести місяців з дня набрання чинності законом будуть звільнені члени НКРЕКП Юрій Голляк та Володимир Євдокимов; не пізніше 12 місяців - Вікторія Морозова і Борис Циганенко; не пізніше 18 місяців - Руслан Машляківський і глава НКРЕКП Дмитро Вовк.

Згідно з цим указом Голляк і Євдокимов були звільнені наприкінці травня, Циганенко - наприкінці листопада.

НКРЕКП ухвалює рішення чотирма голосами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram