ГоловнаЕкономікаБізнес

Підготовка насіння до сівби і підвищення посівних якостей насіння Актуально

Підготовка насіння до сівби і підвищення посівних якостей насіння

Якість насіння - найважливіший фактор врожайності рослин. Для зменшення ризику зараження хворобами під час проростання проводять обробку насіння протруйниками, в декотрі з яких додають мікродобрива, здатні покращувати проникність протруйника і стимулювати інтенсивніший розвиток культури на перших етапах. Також може виникнути ризик пошкодження насіння шкідниками, але оскільки інсектицидні протруйники можуть негативно вплинути на якісні показники (всхожіст) насіння під час тривалого зберігання, виробники майже не застосовують цю групу протруйників.

Чи потрібно проводити додаткову обробку, якщо насіння протруєне виробником? Усі виробники застосовують якісні протруйники, які здатні вберегти рослини від шкідливих організмів, але ефективність дії препаратів знижується з кожним місяцем. Тому якщо ви закупили посівний матеріал за півроку до посіву або використовуєте для посіву врожай минулих років, то є певний ризик ураження насіння патогенами. Цього можна уникнути за допомогою передпосівної обробки посівматеріалу фунгіцидними й інсектицидними протруйниками в оптимальній нормі, яку можна точно розрахувати за наведеною нижче формулою.

Як вирахувати норму витрати протруйника

Ми будемо розраховувати необхідну норму протруйника на 1 п.о. кукурудзи при вазі мішка 25 кг і стандартній нормі витрати протруйника на кукурудзу, яка дорівнює 7 л/т.

Норма протруйника на 1 п.о. = Х1

Формула для розрахунку:

Формула расчета нормы протравителя

Т – норма протруйника на 1 т зерна

П – вага 1 п.о.

1000 – 1 т (1000 кг)

Приклад: 

Пример расчета нормы протравителя

Відповідь: необхідно 0,175 л протруйника на 1 п.о.

Скільки необхідно води на протруювання 1 п.о? 

Норма води на 1 п.о. = Х2

Формула расчета нормы воды

Де:

Х1 – норма протруйника на 1 п.о.

В – норма води для протруйника 1 т зерна (постійна величина - 10 л)

Т – норма протруйника на 1 т зерна

Приклад: 

Пример расчета нормы воды

Відповідь: необхідно 0,25 л води на 1 п.о.

Норма робочого розчину: Х1 + Х2 = 0,175 + 0,25 = 0, 425 л (норма на 1 п.о.)

Важливо! Якщо у Вас одна культура на поле кілька років поспіль або висіваєте насіння в недостатньо зволожений ґрунт, то обробка інсектицидними протруйниками є невід'ємним заходом. Протруювання насіння за 7-10 днів до посіву не зашкодить Вашому врожаю.

Джерело - інтернет-магазин для фермерів «МакАгро»

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram