ГоловнаСвіт

"Сховище Судного дня" розкрили через загибель колекції насіння в Сирії

Світовий банк насіння вперше за час свого існування поверне частину зразків назад

Сирія попросила у Світового банку насіння, в якому зберігається найбільша колекція насіння всієї планети на випадок ядерної війни або іншої загрози, частину зразків назад.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Сховище Судного дня"
Фото: EPA/UPG
"Сховище Судного дня"

Так, Сирія в особі Міжнародного центру сільськогосподарського дослідження посушливих земель (ICARDA), який до 2012 року базувався в сирійському місті Алеппо, а нині розташований у столиці Лівану Бейруті, запросила 130 із 325 поставлених раніше ящиків зі зразками зернових і зерно-бобових культур у зв'язку з тим, що сховище в Алеппо частково знищили під час військових дій, і фахівцям потрібні зразки для проведення селекційних робіт.

Світовий банк насіння - це світовий генний банк, створений на Шпіцбергені у 2008 році за рішенням ФАО (Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН). По суті це бункер, вирубаний у скелі, у вічній мерзлоті. Це єдине у світі сховище, яке може витримати найпотужніші земні катаклізми, такі як ядерний вибух, наслідки падіння астероїда або смертельно небезпечний для рослин вірус, і навіть якщо припиниться надходження електроенергії, воно здатне зберігати зразки протягом 200 років. За це воно і отримало жартівливу назву "Сховище Судного дня".

Зараз у сховищі знаходяться понад 860 тис. зразків насіння майже з усіх країн світу.

Нинішній випадок - перший, коли Світовий банк насіння поділиться своїми запасами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram