Нова якість у місцевому самоврядуванні

Це текст про пророблене в стінах Львівської обласної ради та результати цієї роботи. Про те, як ми намагаємося покращити управління коштами, що скеровуються на розвиток наших місцевих громад. Або як саме у День місцевого самоврядування, 7 грудня, можемо прозвітувати про роботу над головними бюджетними документами – обласними цільовими програмами, що фінансуватимуться з обласного бюджету в 2018 році.

Трішки історії

Невтаємниченим у тонкощі бюджетного процесу, проте здатним помічати, що ж виконується за кошти державного та місцевих бюджетів, з власне робіт на дорогах, об’єктах соцсфери завжди «впадала в око» істотна деталь – чомусь левова частка усіляких ремонтів та будов припадає на середину третього – четвертий квартал цього року. Більш обізнані з бюджетними дисциплінами, трішки знають про наповнення бюджетів, та прийняття різного роду процедурно-регламентних документів, котрі детермінують можливість, власне використання бюджетних коштів. Знавці справи, а переконаний, що цей блог читатимуть і такі, обов’язково в кажуть на необхідність суворого дотримання програмно-цільового методу фінансування, передбаченого Бюджетним кодексом і головне – швидкого затвердження усіх переліків по видах робіт, та переліків заходів, а ще – порядків фінансування по кожній статті розвитку бюджету чи по конкретній бюджетній програмі.

Звична практика, на яку дуже грішать усі українські уряди, котра, вочевидь, до душі не лише Міністерству фінансів України, що завжди виступатиме за «економію» бюджетів усіх рівнів та перевіряючи усіх мастей – затягувати з прийняттям усіх рішень, а головне – затвердженням відповідних паперів, що дозволяють законно витратити гривню на те, щоб за неї купити цеглину і поставити на фундамент. Бо, якщо з цим затягнути до Новорічних свят, вона так і залишиться в бюджеті на наступний рік.

Окрім цього, величезна кількість паперів, котрі мають бути затверджені силою рішень, підписів та печаток розпорошується через велику кількість бюджетних статей та самих програм, які затверджуються не одразу, а упродовж бюджетного року.

Не винятком є (а пишу тепер з надією на вислів – був раніше) і обласний бюджет Львівської області і обласні бюджетні програми. Попри відносні успіхи із затвердженням бюджету в грудні року, що передує, зазвичай ухвалених обласних програм, що дозволяли фінансувати питання розвитку та заходів до них затягувалося до літа. Потім – добрий місяць – півтора на папери. Ну, як завжди.

Що змінилося?

Корпус Львівської обласної ради 7 скликання входить у свій треті рік, третій цикл ухвалення бюджетних документів, відтак вперше за останні 20 років було вирішено бодай трохи поборотися з цими «бюджетними граблями». Тому сесія 5 грудня затвердила всі нові програми та зміни до них не лише наступного бюджетного 2018 року. А ще й зробила їх довгостроковими, однаковою тривалістю – три роки, з можливістю оперативно і гнучко повертатися до їх корекції під час бюджетного року. А ще – починаючи з 2015 року, нами було скорочено кількість програм майже удвічі – з 58 до 30. При цьому обсяг фінансів, закладених у них, зріс з 440 до 1390 млн грн.

Та найголовніше – все, що ми передбачили обласними програмами може синхронно виконуватися вже з 1 січня 2018 року, що вперше в історії таких бюджетних документів. Було проведене більш, ніж місячне обговорення усіх програм (з 25 жовтня до 5 грудня) на десятках засідань постійних комісій обласної ради, і сесія 5 грудня затвердила окремо кожну з них переважною більшістю голосів. На табло зазвичай світилися цифри від 55 до 62 голосів «За». При 43-ох необхідних. Тому – однозначно #перемога, для якої тепер слід додати кілька «пазлів»:

1 пазл – після прийняття Державного бюджету України ухвалити обласний бюджет, де один з додатків затвердить весь перелік програм і вони стають робочими і підлягають фінансуванню. Віримо, у наших депутатів Верховної Ради України, у те що вони здатні справитися в межах тижня, проте проект обласного бюджету вже зареєстровано, і весь наступний тиждень він слухатиметься у постійних комісіях. Тоді громадське обговорення, і робочою датою 21 грудня ми затверджуватимемо обласний бюджет.

2 пазл – погодження переліків заходів та об’єктів по кожній із програм, там де це необхідно. Розраховуємо на готовність усіх виконавців за програмами (департаменти Львівської ОДА) управитися з переліками в межах місяця (з новорічними святами включно) з тим, щоб до сесії 31 січня постійні комісії погодили усі документи.

3 пазл – сесія 31 січня затвердить програму соціально-економічного розвитку і як мінімум розподіл природоохоронних заходів. З обласними програмами – завершено!

4 пазл – голова Львівської ОДА в межах тижня після погоджених переліків за програмами підписує розпорядження, що дозволяє проводити бюджетні видатки.

5 пазл – усі приступають до виконання робіт і заходів за програмами (січень – лютий 2018 року).

Що ж нового в обласних програмах?

Збільшення можливостей обласного бюджету, нові підходи до програм, наповнення бюджету розвитку та виграні проекти міжнародно-технічної допомоги дозволили збільшити і власне обсяг проблем, на які скеровуватимуться бюджетні кошти. Кілька слайдів нижче дозволять зрозуміти наші нові пріоритети у 2018 році, поруч із традиційним вже конкурсом мікропроектів та курсом на енергозбереження та проривом у транскордонній співпраці

Презентація

Усі програми, презентації по кожній з них знайдете на сайті Львівської обласної ради.

PS: Звісно, хотілося б, щоби з усіма видатками, котрі скеровуються на розвиток з Державного бюджету України, були такі ж швидкості. А саме старт 90% у січні/лютому, від будівництва доріг до Державного фонду регіонального розвитку. Що для цього потрібно Уряду? Та те саме, що зробила/робить/буде робити Львівська обласна рада:

а) прийняти постанови (накази по міністерствах) і затвердити переліки об’єктів з будівництва і реконструкції, що фінансуватися з державного бюджету;

б) затвердити порядки використання бюджетних коштів по кожній із державних програм, в тому числі отриманих державою кредитах;

в) прийняти усі супровідні постанови (накази по міністерствах) щодо використання коштів матеріально-технічної допомоги;

д) видати через Мінфін усі лімітні довідки, помісячні плани асигнувань і «прочая» необхідні для проведення видатків у системі держказначейства;

е) зробити це (п. А – Д) у першому(!) кварталі 2018 року;

ж) продовжити експеримент і прописати можливість використання видатків на розвиток у кількох бюджетних періодах (як це «дотиснули» депутати Верховної Ради в частині процедури використання субвенції на соціально-економічний розвиток територій).

Сподіваюся, що будемо почутими!

Олександр Ганущин Олександр Ганущин , Голова Львівської обласної ради (2015-2020)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram