ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін запустив перший етап монетизації субсидій

Реформа стосується розрахунків між бюджетом і постачальниками житлово-комунальних послуг.

Кабмін запустив перший етап монетизації субсидій
Фото: gde.kg

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу затвердив рішення, яке з 1 січня 2018 року запустить монетизацію субсидій на рівні підприємств - постачальників послуг.

"У нас розмір субсидій і пільг на ЖКГ зростає, надзвичайно важливим є ефективне використання цих коштів. Сьогодні ми приймаємо рішення про перехід на нову систему оплати субсидій "живими" коштами за фактично спожиті послуги, а не на підставі розрахованих субсидій за соціальними нормами ... Це усуне всі можливі зловживання під час розрахунку за субсидіями", - заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк, який представляв відповідну постанову уряду.

Це перший етап монетизації субсидій, який дозволить перевірити функціонування системи за умови здійснення розрахунків у грошовій формі. Пізніше субсидії будуть монетизовані і на рівні домогосподарств.

"Проектом постанови передбачено, що ми міняємо клірингові розрахунки щодо пільг і субсидій, тобто скасовується постанова №20, яка чинна на цей момент. Встановлюються прямі розрахунки з суб'єктами господарювання - постачальниками житлово-комунальних послуг і низка інших нововведень, які зроблять розрахунки прозорими", - сказав Данилюк.

Міністр соціальної політики України Андрій Рева наголосив, що для звичайних громадян це рішення поки що нічого не змінює.

"Постанова, яку ми сьогодні приймаємо, має на меті відрегулювати механізм розрахунків між підприємствами, які надають житлово-комунальні послуги , та бюджетом. До цієї постанови розрахунки йшли в безгрошовій формі, клірингові, фактично заліковими схемами, що викликало багато питань. По-друге, нараховані суми за пільгами і субсидіями повинні були нараховуватися на рахунки підприємств, а в кінці сезону ми робили необхідні перерахунки сум невикористаних субсидій. Зараз кожен місяць під час розрахунків відповідні фінансові органи будуть отримувати документацію від постачальників і відшкодовуватимуть їм за фактом", - пояснив він.

Нагадаємо, Україна взяла на себе зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом монетизувати житлові субсидії і пільги для того, щоб приватні газові трейдери могли конкурувати з Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України" в постачаннях газу населенню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram