ГоловнаЕкономікаБізнес

Термін дії підвищеного мита на металобрухт продовжено на рік

Порошенко підписав законопроект, прийнятий Верховною Радою 13 липня.

Термін дії підвищеного мита на металобрухт продовжено на рік
Фото: Владислав Мусиенко

Дію закону про підвищення вивізного мита на металобрухт із 10 до 30 євро за тонну в Україні продовжено ще на рік.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

"Дію "металургійного закону" про підвищення вивізного мита на металобрухт з 10 до 30 євро за тонну продовжено ще на рік. Нарешті закон підписано. Наша команда боролася за це, незважаючи на шалений опір ззовні і всередині країни. Українська промисловість перемогла, тому що цей закон - правильний! Він захищає робочі місця й експортну виручку, а значить і фінансову стабільність країни та

добробут українців", - підкреслив Ляшко.

"Але цього мало. Україні необхідні експортно-кредитне агентство, сучасні індустріальні парки з інвестиційними стимулами, власний банк розвитку та агентство підтримки малого бізнесу... Цими інструментами, які передбачені нашим планом розвитку економіки, обов'язково перетворимо Україну з сировинної колонії на промислово-інноваційний центр Європи", - додав голова РПЛ.

Нагадаємо, 12 липня 2016 року Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо зниження дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку", яким з 15 вересня 2016 року на рік були підвищені ставки експортного мита на металобрухт з 10 євро за тонну до 30 євро за тонну. Одночасно була скасована реєстрація імпортних контрактів на брухт.

8 червня Рада прийняла закон, який передбачав збереження експортного мита в розмірі 30 євро на тонну ще на два роки. Депутати проголосували за таке рішення всупереч позиції представництва Європейського Союзу. ЄС наполягав, що продовження мита суперечить міжнародним зобов'язанням України. Водночас парламент обґрунтував прийняття законопроекту тим, що мито необхідне для зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку з метою першочергового забезпечення потреб оборонної промисловості і забезпечення умов відновлення об'єктів інфраструктури.

10 липня Президент Петро Порошенко цей закон ветував і запропонував його змінити - прописати, щоб дія мита зберігалася на рік, а не на два роки.

13 липня Верховна Рада підтримала пропозиції президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram