ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ заявив, що пік інфляції в 2017 році пройдено

Зростання цін до кінця року може бути вищим, ніж прогнозували раніше.

НБУ заявив, що пік інфляції в 2017 році пройдено
Фото: Flickr НБУ

Національний банк вирішив зберегти без змін розмір облікової ставки (12,5%), тому що існують ризики для досягнення цілей з інфляції.

Як повідомляють на сайті НБУ, в червні показник інфляції в річному обчисленні сягнув пікових значень і тепер буде знижуватися.

"Фактичне значення загальної інфляції в червні (15,6%) було вищим за прогноз Національного банку через більш різке подорожчання сирих продуктів харчування. Зростання цін на м'ясо і молоко продовжило прискорюватися внаслідок більш високих світових цін і значних обсягів експорту цих продуктів. Зростання цін на овочі та фрукти також перевищував очікування Національного банку. Це було обумовлено як втратою частини врожаю, так і змінами в методології відображення цін плодоовочевої продукції при розрахунку показника споживчої інфляції. Однак у липні з високою ймовірністю буде зафіксована дефляція в місячному вимірі, яка триватиме в серпні. Відповідно, показники інфляції в річному вимірі будуть поступово наближатися до траєкторії, яку прогнозує Національний банк. Про це свідчить суттєве здешевлення овочів і фруктів в останні тижні", - заявили в Нацбанку.

Поточний інфляційний звіт передбачає, що до кінця 2017 року інфляція сповільниться до 9,1%, але НБУ допускає, що реальне значення виявиться вищим.

"Доволі стрімке відновлення споживчого попиту може бути додатково простимульоване збільшенням бюджетних витрат і пенсійних виплат у другому півріччі, що створює ризик посилення фундаментального тиску на ціни", - заявив НБУ.

Тому регулятор не планує пом'якшувати монетарну політику, поки не побачить чіткі ознаки нівелювання інфляційних ризиків і поліпшення інфляційних очікувань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram