ГоловнаЕкономікаДержава

Річна інфляція в червні прискорилася до 15,6%

Зростання пов'язане з подорожчанням сирих продуктів.

Річна інфляція в червні прискорилася до 15,6%
Фото: Макс Левин

Річна інфляція в червні (порівняно з червнем 2016 року) прискорилася до 15,6% після 13,5%, які були зафіксовані в травні.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Інфляція в червні порівняно з травнем 2017 року становила 1,6%. Минулого місяця подорожчали сигарети - на 5,2%. Також було зафіксовано значне зростання тарифів на утримання будинків і прибудинкової території - на 8,9%. Продукти харчування й безалкогольні напої минулого місяця подорожчали на 3,3%, при цьому деякі товари - як-от яйця, овочі, фрукти - більш ніж на 10%.

Національний банк напередодні заявив, що прискорення загальної інфляції пов'язане в першу чергу саме з подорожчанням сирих продуктів харчування. Підвищення цін на м'ясні та молочні продукти на світовому ринку активізувало експорт вітчизняної продукції, в результаті чого її пропозиція на внутрішньому ринку скоротилася. А втрата частини врожаю внаслідок весняних заморозків і збільшення пропозиції дорогої імпортованої продукції позначилися на внутрішніх цінах на овочі та фрукти.

За оцінками НБУ, до кінця 2017 року інфляція в річному вимірі буде доволі мінливою. У третьому кварталі вона залишатиметься на двозначному рівні, а в четвертому - повернеться до однозначних показників.

Прогноз інфляції на 2017 рік - 9,1% (при допустимому коридорі 6-10%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram