ГоловнаЕкономікаДержава

Економіст: час win-win реформ минув

Вимоги МВФ стають все складнішими, а Рада не готова їх виконувати.

Економіст: час win-win реформ минув
Дмитрий Яблоновский
Фото: Сергей Нужненко

Старший економіст Центру економічної стратегії Дмитро Яблоновський вважає, що отримання грошей від Міжнародного валютного фонду ставатиме все складнішим через наближення виборів.

Про це він сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Мені здається, що час win-win реформ минув. Усі ці реформи [які вимагає МВФ] десь непопулярні, десь зачіпають інтереси самих політиків. Вони складні - і тому не рухаються. Якби можна було щось просте прийняти і всі були б щасливі, то, напевно, парламент за це проголосував. Вони на таке готові", - заявив він.

На думку експерта, депутати не готові голосувати за закони, коли їм потрібно йти на поступки і коли це має негайну шкоду для виборця.

"Можливо, буде добрий ефект через два-три роки, але на поточний момент потрібно буде виборцям чимось жертвувати. І що ближче до виборів, то депутати будуть менш схильні голосувати за реформи, коли виборцям потрібно буде чимось жертвувати в короткостроковій перспективі", - сказав він.

При цьому Яблонський нагадав, що 2019 року Україна повинна буде починати виплати за зовнішніми боргами. І без кредитів МВФ зробити це буде дуже непросто.

Нагадаємо, в березні 2015 року МВФ відкрив чотирирічну програму EFF для України на суму $17 млрд. Вона передбачала проведення щоквартального перегляду програми і виділення Києву 2015 року чотирьох траншів, 2016 року - ще чотирьох. Насправді Україна отримала тільки чотири транші, а терміни їхнього виділення затягнулися. Перший транш на $5 млрд Україна отримала в березні 2015 року, другий на $1,7 млрд у серпні 2015 року, третій на $1 млрд у вересні 2016 року, четвертий на $1 млрд у квітні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram