ГоловнаЕкономікаФінанси

Паращій попередив про насування "проблеми 2020"

У разі припинення програми МВФ можливе повторення жорсткої кризи.

Паращій попередив про насування "проблеми 2020"
Фото: Сергей Нужненко

Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concord Capital Олександр Паращій вважає, що в разі припинення співпраці з Міжнародним валютним фондом у 2020 році Україна знову зіткнеться з такою самою жорсткою кризою, як у 2015-му.

Про це він сказав на

круглому столі в Інституті Горшеніна.

"Якщо ми йдемо за базовим сценарієм, що 2019 рік - це рік виборів, то очевидно, що 2019 рік ми пройдемо без дефолту, без реструктуризації, тому що будь-які такі розмови рейтинг наших чиновників будуть знижувати", - сказав він.

"Якщо ми раптом не отримаємо або отримаємо тільки один транш МВФ, то сьогодні в нас резерви 18 млрд доларів. Наступні три роки нам потрібно заплатити 16 млрд доларів - ми їх заплатимо, тобто 2019 рік, навіть якщо не буде міжнародного фінансування, ми проходимо, спалюючи резерви. Але 2020 рік ми проходимо приблизно в тому стані, в якому ми пройшли 2015-й", - додав він.

Якщо не буде істотного прогресу в реформах, у переговорах з Міжнародним валютним фондом, в інвестиціях, виникне "проблема 2020", коли потрібно буде виплатити 6 млрд доларів.

"Я думаю, ми можемо це вирішити, але без МВФ буде дуже складно. Тому що МВФ - це фактично арбітр, який скаже всьому світу, чи можна довіряти нам гроші. Якщо МВФ скаже - ні, що траншу не буде, про жодні інші кредити мова не буде йти, про жодні інвестиції мова не йтиме", - підсумував Паращій.

Нагадаємо, що у 2015 році ВВП України скоротився майже на 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram