ГоловнаЕкономікаБізнес

Основні корупційні схеми блоковано з введенням нового порядку управління держземлями, - Мартинюк

"Учасники АТО не для того воювали на сході, щоб чиновники набивали собі кишені".

Основні корупційні схеми блоковано з введенням нового порядку управління держземлями, - Мартинюк
Фото: Макс Требухов

За перші місяці впровадження Стратегії раціонального використання та охорони державних сільгоспземель, яку Кабмін затвердив 7 червня, вдалося скасувати найбільш масштабні корупційні схеми у сфері управління держземлями. Про це заявив  перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Я впевнено можу сказати, що стратегія не породить корупцію і не може цього зробити, оскільки максимально звужує всі можливості для маневру чиновника", - сказав він, підкресливши, що саме ефективністю прийнятих антикорупційних заходів обумовлена значна частина критики документа.

Тимчасове просідання темпів видачі земельних ділянок учасникам АТО у зв'язку зі встановленням паритету між обсягом безоплатної передачі землі і результатами земельних аукціонів, буде нівельовано активізацією земельних торгів.

"Фактично ми створили стимули для громадськості - контролювати чиновників і процес безоплатної передачі земель. Думаю, всі згодні, і самі учасники АТО передусім, з тим, що вони не для того воювали на сході, щоб чиновники набивали собі кишені", - сказав Максим Мартинюк.

Поточне ж співвідношення ставило питання про ефективність використання від державних земельних ресурсів. Як приклад Мартинюк навів Дніпропетровську область, де з початку року на аукціонах з продажу права оренди державної землі не було реалізовано жодного гектара, в той час як на момент прийняття Стратегії було подано заявок на безкоштовне виділення землі на 52 тис. гектарів.

Окремий аспект реалізації Стратегії - ставки оренди, за якими держземлі передаються в користування. Документ встановлює уніфіковані правила розпорядження землями - термін оренди 7 років і ставка оренди - не нижче 8% від нормативної грошової оцінки. У той же час, за значної частини укладених раніше договорів оренди держземель ставка оренди становить мінімальні 3%.

"Ми моніторимо такі договори і або ініціюємо підвищення ставки, або не продовжуємо їх. Таким чином, звільняються ділянки для продажу прав оренди на аукціоні. Я впевнений, що корупційні угоди завдяки Стратегії залишаться в минулому. А землі вистачить і учасникам АТО, і жителям тих сіл, де ці землі перебувають", - підкреслив перший заступник міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram