ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрспирт" заявляє про цькування з боку лобістів виробників горілки

Працівники підприємства просять міністра захистити компанію.

"Укрспирт" заявляє про цькування з боку лобістів виробників горілки
Одно из предприятий "Укрспирта"
Фото: 112.ua

Трудовий колектив державного підприємства "Укрспирт" обурений цькуванням з боку лобістів виробників горілки і просить главу Міністерства аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового захистити галузь і не доводити компанію до банкрутства економічно необґрунтованими адміністративними рішеннями. Про це йдеться в заяві ДП, передає УНН.

У компанії також відзначають, що за останні чотири місяці кількість заводів "Укрспирту", які працюють, була збільшена з 12 до 20. Водночас заводи, на яких здійснювався випуск контрафактного спирту, були зупинені. Обсяг "білого" спирту зріс з 320 000 декалітрів до 1 мільйона. У грошах це додатково 250 млн грн, які перейшли з "чорного ринку" на легальний, що зашкодило багатьом "ділкам", які не хочуть чесно працювати.

Водночас, як відзначають в "Укрспирті", проти держпідприємства розгорнулася цілеспрямована інформаційна компанія, до якої причетні дуже відомі виробники горілки.

На держпідприємстві побоюються, що штучне доведення до банкрутства ДП може бути вигідне тільки тим, хто замовляв інформаційну компанію проти "Укрспирту", "а в умовах війни це - цілеспрямована провокація проти економіки держави".

Як зазначається в тексті відкритого звернення колективу ДП на адресу Кутового, директива Мінагрополітики про скасування підвищення відпускних цін на етиловий спирт з 1 березня 2017 року суттєво обтяжить "Укрспирт", загрожує зниженням його рентабельності, спаду виробництва, закриття заводів, детінізації ринку, а також зриває індексацію зарплат працівникам держпідприємства.

На підприємстві акцентують, що "ДП мінімально підняло ціни, оскільки компанія налічує близько 5000 співробітників які також отримують з/п, якщо навіть підприємство тимчасово призупинене".

"Підвищення відпускних цін зумовлене не прагненням зменшити доходи власників горілчаних виробництв, а поступовим, систематичним зростанням виробничих витрат, зокрема закупівельних цін на основні складові собівартості - сировину і паливо. До 01.01.2017 року "Укрспирт" здійснював відвантаження готової продукції за цінами, встановленими з 1 квітня 2016 року.

Однак протягом цього періоду відбулося значне здорожчання сировини (на 14%), палива та електроенергії (на 24%), і враховуючи те, що у складі собівартості спирту (формує ціну) понад 60% займають витрати на сировину, а 26% складають витрати на паливо, виникла необхідність у підвищенні цін", - пояснюють в компанії.

"Саме тому підприємство було змушене переглянути відпускні ціни на спирт, привести їх до економічно обґрунтованого рівня, і поетапно підняти", - сказано у зверненні.

У листі також нагадується, що на першому етапі була встановлена ціна з 01.01.2017 року на рівні 315,2 грн за 1 дал, що тільки на 10,6% вище від нинішньої. А другим етапом було передбачено зростання на 8% з 01.03.2017 року та встановлення ціни на рівні 341,88 грн за 1 дал. Водночас "головним чинником зростання роздрібної ціни на алкоголь є істотне підвищення ставки акцизного податку".

За даними ДП, обґрунтованість цих розрахунків підтверджується фінансовою документацією, а висновки зроблені на підставі фактичних і планових показників, і відповідають ринковим реаліям.

"Крім того, зазначаємо, що більшість учасників горілчаного ринку, присутніх на зустрічі в Мінагрополітики, згодні з об'єктивністю підвищення цін, в результаті чого станом на 21.02.2017 з усіма горілчаними компаніями та іншими споживачами спирту ДП "Укрспирт" уклало договір на поставку спирту з двохетапним підвищенням ціни", - підкреслюється у зверненні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram