ГоловнаБлогиЦифра тижня

41,1% частка Києва у всьому товарному імпорті України

Минулого року на Київ припало 41,1% українського товарного імпорту і 23,5% українського експорту. У той же час, через зростання імпорту сальдо зовнішньої торгівлі столиці скоротилося на 1,8 млрд дол. до - 7,5 млрд дол.

Що стосується експорту-імпорту послуг, то хоча столиця є беззаперечним лідером із надання послуг іноземним партнерам (транспорт, ІТ, телекомунікацій), але одночасно Київ імпортує чималу їх частку – 38% загального обсягу по Україні. Через це сальдо по торгівлі послугами ледве перевищує 500 млн дол. США.

За словами, експертів ІСЕД, концентрація зовнішньої торгівлі у столиці є очікуваною, оскільки через конфлікт на Донбасі до столиці продовжується міграція капіталу зі східних регіонів України.

«Сьогодні продовжується переорієнтація експортних товарних потоків з ринків СНД і Росії на європейські, африканські та азійські ринки. Освоювати нові ринки набагато легше за допомогою більш розвиненої торговельної і посередницької інфраструктури, яку пропонує Київ», - зазначає експерт ІСЕД з регіональної політики В’ячеслав Жук.

Матеріал підготували експерти ІСЕД

Цифра тижня Цифра тижня , Спільний проект ІСЕД та LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram