ГоловнаЕкономікаДержава

ЄБРР наполягає на прийнятті законопроекту щодо списання боргів підприємств ТКЕ

ЄБРР наполягає на прийнятті законопроекту щодо списання боргів підприємств ТКЕ
Фото: kapital.kz

Ігнорування державою проблем теплокомуненерго може призвести до катастрофічних наслідків. Про це заявив експерт департаменту муніципального фінансування Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Ігор Князєв, пише УНІАН.

"На сьогодні сектор централізованого теплопостачання потребує підтримки й особливої уваги з боку держави. Подальше ігнорування проблеми, яка створювалася багато років у результаті неадекватної тарифної політики, може призвести до ліквідації багатьох теплокомуненерго і розвалу систем централізованого теплопостачання з катастрофічними наслідками для населення", - наголосив Ігор Князєв.

Він зазначив, що критична ситуація в ТКЕ виникла через тривалу невідповідність тарифів на тепло його фактичної собівартості.

"Різниця в тарифах виплачувалася державою не в повному обсязі і з суттєвими затримками, за цей час на заборгованість перед НАК "Нафтогаз України" та її дочірніми підприємствами нараховувалася пеня і штрафні санкції, які, відповідно до законодавства, не можуть бути закладені в тариф на тепло. Ситуація погіршувалася іншими чинниками, пов'язаними з відсутністю монетизації субсидій, касовими розривами, що виникають у результаті невідповідності періодів виставлення рахунків, тривалими затримками з затвердженням інвестиційних програм НКРЕКП тощо", - уточнив Ігор Князєв.

За його словами, ЄБРР приділяє велику увагу сектору централізованого теплопостачання. Зокрема, експерти Банку допомагали українському уряду в підготовці законопроекту №5273, спрямованого на врегулювання заборгованості підприємств ТКЕ за спожиті енергоносії.

"З метою виведення теплокомуненерго з кризової ситуації в квітні 2016 року під керівництвом віце-прем'єр-міністра Геннадія Зубка було створено робочу групу, яка розробляє комплексне рішення. Фахівці ЄБРР також беруть участь у засіданнях робочої групи. І тут йдеться не про втручання в комерційну діяльність підприємств теплової енергетики або газової галузі, а, навпаки, про створення дієвого механізму виходу з украй складної ситуації, в яку потрапили теплокомуненерго у зв'язку з неадекватністю тарифів та іншими регуляторними факторами. В результаті діяльності робочої групи підготовлено план дій і розроблено проекти окремих законодавчих і регуляторних актів. Законопроект №5273 "Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних і теплогенеруючих організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії" є одним із таких документів. Його метою є, зокрема, створення прозорих і адекватних умов для відновлення ліквідності та платоспроможності теплокомуненерго шляхом реструктуризації старої заборгованості за розрахунками за природний газ на реальних принципах і списання нарахованих пені та штрафів для тих підприємств, які виконують умови реструктуризації", - пояснив Ігор Князєв.

Він додав, що цей закон потрібен також "Нафтогазу України", оскільки він дозволяє стабілізувати складний фінансовий стан підприємств ТКЕ, які є одними з ключових споживачів газу.

Він додав, що ЄБРР, окрім допомоги в нормативно-правовій сфері, також приділяє велику увагу модернізації і реконструкції сектора централізованого теплопостачання.

Нагадаємо, раніше перший заступник голови комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Дмитро Андрієвський заявив, що законопроект №5273 отримав підтримку Міжнародного валютного фонду і повинен бути підписаний президентом Петром Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram