ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ впевнений у стабільності гривні, незважаючи на перемогу Трампа

Ціни на зернові, олію та метали сильно не впадуть, упевнені в Нацбанку.

НБУ впевнений у стабільності гривні, незважаючи на перемогу Трампа
Фото: EPA/UPG

У Національному банку України випустили коментар про вплив результатів виборів президента США на курс гривні.

Зазначають, що ситуація, яка склалася на зовнішніх ринках у зв'язку з перемогою Дональда Трампа, "може мати обмежений короткостроковий вплив на стан українського валютного ринку".

"Як і у випадку з Brexit раніше цього року, посилення турбулентності на зовнішніх ринках буде транслюватися на українську економіку через світові сировинні ринки. При цьому, на нашу думку, найбільше на результати виборів у США відреагують ціни на нафту. За нашими прогнозами, ціни на зернові, олію та метали, які є основним експортним товаром України, відреагують менш істотно і з часом відіграють падіння. А отже, в разі їхнього тимчасового просідання це не зможе нівелювати значні надходження від експорту нового врожаю для українського валютного ринку", - сказано в повідомленні НБУ.

На думку Нацбанку, турбулентність на світових фінансових ринках не матиме значного впливу на валютний ринок, з огляду на відсутність у цей час доступу України до ринків капіталу.

"Ми не очікуємо такої волатильності обмінного курсу, яка створила б істотні ризики для виходу інфляції за межі цільових показників (12% +/- 3 п.п. на 2016 рік і 8% +/- 2 п.п. на 2017 рік)", - йдеться в повідомленні.

У НБУ нагадують, що завдяки значним надходженням експортної виручки від нового врожаю із середини вересня на міжбанківському валютному ринку спостерігається надлишкова пропозиція іноземної валюти. Це дало змогу Національному банку активно купувати валюту для поповнення міжнародних резервів, не перешкоджаючи тенденції до зміцнення обмінного курсу. З 26 вересня проведено 14 аукціонів з купівлі валюти, під час яких НБУ придбав близько 330 млн доларів для нарощування міжнародних резервів.

Нацбанк очікує, що приплив надходжень виручки від експорту зерна і соняшникової олії далі буде ключовим фактором, який визначатиме стан міжбанківського валютного ринку України до кінця року.

Нагадаємо, світові ринки були шоковані на тлі перемоги Дональда Трампа. У багатьох розвинених країнах відзначається падіння фондових індексів.

Курси долара і євро в середу почали рости в українських обмінниках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram