ГоловнаЕкономікаДержава

НАБУ порушило справу через 8 млрд боргу Коломойського перед "Укрнафтою"

Компанії групи "Приват" не розплатилися за поставлену нафту.

НАБУ порушило справу через 8 млрд боргу Коломойського перед "Укрнафтою"
Фото: Макс Левин

Національне антикорупційне бюро почало розслідування у зв'язку з формуванням дебіторської заборгованості "Укрнафти" в розмірі 7,745 млрд гривень за договорами продажу сирої нафти, укладеними за результатами аукціонів протягом березня-жовтня 2015 року.

Про це пишуть Українські Новини з посиланням на ухвалу Солом'янського районного суду Києва від 11 жовтня.

Відомості за цим фактом було внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань 19 вересня.

Зокрема йдеться про дебіторську заборгованість за відвантажену за результатами аукціонів сиру нафту на адресу товариств з обмеженою відповідальністю "Галнафта", "Техтрейд Груп", "Гарант-УТН", "ТД Прикарпаттянафтотрейд" і "Котлас" (усі - Харків). Усі ці компанії пов'язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Слідство вважає, що посадові особи зазначених підприємств шляхом змови з посадовими особами "Укрнафти", "Укртатнафти" і "НПК-Галичина" заволоділи нафтою на суму 7,745 млрд гривень.

Нагадаємо, в липні "Укрнафта" подала в Господарський суд Харківської області шість позовних заяв з проханням зобов'язати ТОВ "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас", "Техтрейд груп", "Галнафту", "Гарант-УТН" погасити перед нафтовидобувною компанією заборгованість у розмірі 7,587 млрд гривень.

Суди першої інстанції задовольнили два позови "Укрнафти" і зобов'язали компанії "ДТ Прикарпаттянафтотрейд" і "Гарант-УТН" погасити свою заборгованість у розмірі 1,324 млрд гривень і 648,7 млн гривень відповідно.

У ПАТ "Укрнафта" державі належить 50% плюс одна акція, якими управляє державна НАК "Нафтогаз України". Решту акцій контролює група "Приват".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram