ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ домігся арешту майна Бахматюка на 1,2 млрд гривень

Бізнесмен був поручителем за простроченим кредитом VAB банку.

НБУ домігся арешту майна Бахматюка на 1,2 млрд гривень
Олег Бахматюк
Фото: Макс Левин

Національний банк домігся арешту майна бізнесмена Олега Бахматюка на загальну суму 1,2 млрд гривень. Зокрема мова йде про будинок у селищі Козин поблизу Києва площею 1049 кв. м.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Печерський районний суд Києва ще 25 вересня 2015 року задовольнив позов НБУ і наклав арешт на це майно. Але Державна виконавча служба відмовилася відкривати провадження, посилаючись на відсутність у судовому рішенні адреси та ідентифікаційного номера Бахматюка.

"Відмова виконавчої служби базувалася на формальних причинах і була незаконною, оскільки Верховний Суд України в той час вже надав роз'яснення з цього приводу, з яких випливає, що зазначені виконавчою службою причини відмови можуть бути встановлені самим виконавцем", - пояснив директор юридичного департаменту НБУ Олег Заморський.

Тому НБУ знову звернувся до суду і оскаржив відмову виконавчої служби. У жовтні 2016 року Печерський суд задовольнив позов Нацбанку і зобов'язав службу почати виконавче провадження, що вона і зробила 28 жовтня.

Під арешт потрапили майно Бахматюка і його гроші, розміщені на рахунках банків "Фінансова ініціатива" та VAB банку. Арешт накладений за кредитною угодою VAB банку, в якій Бахматюк виступав поручителем.

Бізнесмен опосередковано є власником VAB банку та банку "Фінансова ініціатива" через ТОВ "Інвест-Сервіс" і Quickcom Limited. Правління НБУ визнало ПАТ "Віейбі Банк" неплатоспроможним 20 листопада 2014 року, а ПАТ "КБ "Фінансова ініціатива" - 23 червня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram