ГоловнаЕкономікаБізнес

СБУ заявила про постійну змову на торгах "Укрнафти"

Держкомпанія продає нафту і конденсат "приватівським" фірмам.

СБУ заявила про постійну змову на торгах "Укрнафти"

Служба безпеки України вимагає від АМКУ зайнятися аукціонами з продажу сирої нафти і газового конденсату, які проводить контрольована Ігорем Коломойським державна компанія "Укрнафта".

"У 2015 році аукціони ПАТ "Укрнафта" з продажу сировини вітчизняного видобутку пройшли без належної конкуренції. Узгоджуючи свої антиконкурентні дії перед торгами, кілька підприємств купували сиру нафту і газовий конденсат виключно за стартовою ціною. Протягом 2015 року через аукціони "Укрнафти" було реалізовано сировини на суму понад 12 млрд гривень", - йдеться в повідомленні спецслужби.

СБУ вважає, що такі дії є порушенням закону України "Про захист економічної конкуренції" і повинні каратися штрафом у розмірі 10% від річного обороту компаній.

Нагадаємо, останні такі торги відбулися 19 серпня. На них було продано 156,7 тис. тонн нафти за стартовою ціною 9249,48 грн/тонна (з ПДВ). Покупцем ресурсу виступила компанія - "Техтрейд Груп", яка раніше не брала участі в торгах.

На аукціоні 15 липня "Укрнафта" реалізувала 129,4 тис. тонн нафти за стартовою ціною 11318,16 грн/тонна (з ПДВ) і 2,5 тис. тонн газоконденсату по 12 748,2 грн/тонна фірмі "УТН - Гарант".

17 червня "Укрнафта" продала ресурс власного видобутку за стартовими цінами 11 474,88 грн/т (нафта) та 12 231,8 грн/т (газоконденсат). Покупцем ресурсу виступило ТОВ "Галнафта". На двох попередніх аукціонах переможцями були компанії "Котлас" і ТД "Прикарпаттянафтотрейд".

Профільне видання Oilnews стверджує, що всі покупці нафти "Укрнафти" входять в орбіту групи "Приват".

НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" - близько 42% акцій, що дозволяє групі здійснювати оперативне управління найбільшою видобувною компанією за допомогою лояльного менеджменту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram