ГоловнаЕкономікаБізнес

МінАПК назвало три моделі запуску ринку землі

Економічний ефект від появи нового ринку складе $7-8 млрд.

МінАПК назвало три моделі запуску ринку землі
Фото: Макс Требухов

Міністерство аграрної політики бачить три можливі моделі запуску ринку землі в Україні.

Про це у своїй статті в "Дзеркалі тижня" написав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк.

Перша - це продовження мораторію на тривалий термін за умови, що держава візьме на себе зобов'язання щодо викупу паїв у охочих їх продати. За оцінками міністерства, свої ділянки хочуть продати близько мільйона громадян України. Якщо залишити мораторій у нинішньому варіанті, пише Мартинюк, Україна просто вийде на ще більшу лендлордизацію сільського господарства, коли агрохолдинги будуть нарощувати свої наділи через оренду, а для власників паїв продовжать діяти мінімальні орендні ставки.

Друга модель - запуск ринку землі у форматі продажу прав оренди, який раніше запропонувало міністерство у законопроекті "Про обіг земель сільськогосподарського призначення". Право оренди стане активом, який можна буде продавати. Але для пайовиків це знову-таки мало що змінить, крім того, що вони будуть отримувати невелику премію з кожного перепродажу прав оренди на свою земельну ділянку. "При реалізації цього сценарію відбудеться незначне косметичне пожвавлення у всіх сегментах земельного ринку, але глобального реформаторського ефекту для галузі ця модель не матиме", - пише заступник міністра.

Третя модель - поетапний запуск ринку землі. В рамках цієї моделі на першому етапі, протягом двох років, на продаж виставляється частина державного земельного банку - до 1 млн га. На другому етапі ринок землі відкривається для приватних осіб, у яких вже буде орієнтир цін. Вони зможуть продати свої ділянки як приватному інвестору, так і державі. При цьому іноземці не будуть учасниками ринку.

"Не вважаю за потрібне приховувати, що є затятим прихильником третьої моделі, оскільки вона найбільш ліберальна з усіх можливих найближчим часом в Україні. Але я готовий підтримати будь-який варіант і будь-яку конфігурацію земельної реформи, яка дозволить 7 млн осіб реалізувати своє гарантоване не просто Конституцією, але самим здоровим глуздом, право розпорядитися своєю приватною власністю", - заявив Мартинюк.

За попередніми оцінками, економічний ефект від появи нового ринку складе $7-8 млрд.

Нагадаємо, що Мартинюк прийшов у МінАПК спеціально для земельної реформи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram