ГоловнаЕкономікаБізнес

Кредитори дозволили ДТЕК півроку не платити за боргами

Держателі бондів на $910 млн пішли назустріч холдингу Ахметова.

Кредитори дозволили ДТЕК півроку не платити за боргами
Фото: finance.obozrevatel.com

Власники єврооблігацій на $910 млн із погашенням у 2018 році дозволили енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова не платити за цими паперами до 28 жовтня.

Згідно з повідомленням ДТЕК на сайті Лондонської фондової біржі, в зборах держателів єврооблігацій 25 квітня взяли участь власники 51,4% єврооблігацій, не рахуючи цінних паперів у власності холдингу. Пропозицію схвалили 95,6% учасників зборів, у власності яких 98,8% зареєстрованих у зборах єврооблігацій.

Нагадаємо, на початку квітня ДТЕК ініціювала угоду про тимчасовий мораторій і звільнення від зобов'язань (standstill) терміном до 28 жовтня. "Мета - дозволити компанії створити стабільну платформу на період, упродовж якого вона прагне вести переговори зі своїми кредиторами, і завершити повномасштабну реструктуризацію структури капіталу", - пояснювала компанія.

У середині березня агентство Fitch понизило рейтинг DTEK Energy B.V (холдингова компанія групи ДТЕК) з рівня "С" до рівня "RD", який позначає обмежений дефолт.

Зниження пов'язане з тим, що компанія пропустила терміни платежів за низкою банківських кредитів. Сума прострочення близька до порога $50 млн, визначеного як умова крос-дефолту за єврооблігаціями, і цей поріг може бути перевищений у найближчі місяці.

Труднощі з погашенням кредитів ДТЕК пояснює складною ситуацією в українській енергетиці.

Грошові кошти ДТЕК на початок лютого становили 937 млн грн ($37 млн), з яких 40% - в українських банках (у тому числі в пов'язаному банку ПУМБ), при сумі короткострокового боргу з погашенням у поточному році 25 млрд грн ($997 млн).

Близько 58% боргу було номіновано в доларах, 19% - в євро і 17,6% - в рублях, тоді як частка доларової виручки становила 6%, а більшість інших доходів була в гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram