ГоловнаЕкономікаДержава

Росія пішла на поступки щодо боргу за єврооблігаціями (оновлено)

Напередодні судового засідання Україні продовжили термін подачі заперечення проти позову

Росія пішла на поступки щодо боргу за єврооблігаціями (оновлено)
Фото: Макс Левин

Україна і Росія досягли домовленості щодо терміну надання Україні заперечення проти судового позову для стягнення боргу на 3 млрд доларів за єврооблігаціями, випущеними в 2013 році.

Про це повідомляють на сайті Міністерства фінансів України.

"Незважаючи на нещодавні рішучі заяви Росії, що вона відмовляється надати Україні додатковий час для подачі заперечення проти позову, про яке клопотала Україна, і це питання має вирішуватися англійським судом, напередодні самого судового засідання Росія, хоч і з запізненням, але все ж повністю відмовилася від цієї позиції і погодилася надати додатковий час", - ідеться в повідомленні відомства.

Як зазначають, невиправдана початкова позиція Росії викликала необхідність звернутися до суду з офіційною заявою про продовження терміну для надання заперечення проти позову.

"Однак українська сторона із задоволенням відзначає, що Росія нарешті визнала доцільність продовження такого терміну і прийняла рішення не витрачати час суду для вирішення питання, який би Росія очевидно програла", - наголошує прес-служба Мінфіну.

Оновлення. Мінфін РФ пояснив, чому дав відстрочку Києву щодо "боргу Януковича", повідомляє РИА Новости.

"З огляду на відповідне звернення відповідача, який послався на політичну нестабільність, ми дали новому уряду України відстрочку з тим, щоб у Києва був час тверезо оцінити ситуацію, переглянути раніше заявлену позицію, почати добросовісні переговори з Росією щодо сплати боргу", - сказав міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

Нагадаємо, 17 лютого Росія подала до суду на Україну через борг за єврооблігаціями. Справу на $3 млрд розглядатиме Високий суд Лондона.

Як повідомляли, Україна заборгувала Росії $3 млрд за спірним облігаціями, які були випущені наприкінці 2013 році як частина допомоги режиму Віктора Януковича в обмін на відмову від Асоціації з Євросоюзом. Президент РФ Володимир Путін обіцяв Януковичу $15 млрд, але через Євромайдан видав тільки $3 млрд.

Торік Україна реструктуризувала більшість євробондів, домігшись від приватних кредиторів списання 20% боргу. Однак Росія заявила, що вона офіційний кредитор, і тому пропозиція України неприйнятна. Україна, своєю чергою, відкинула можливість погашення боргу без реструктуризації і ввела мораторій на його виплату.

1 січня Росія оголосила, що Україна не здійснила платіж загальною сумою 3,075 млрд дол. США, і таким чином увійшла в стан дефолту. Російська влада звернулася до компанії The Law Debenture Corporation plc і почала процедури, необхідні для подачі позову до англійського суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram