ГоловнаЕкономікаДержава

МВФ попросив Верховну Раду не заважати реформам

У парламенті знайшли ще сім законопроектів на зразок 1558-1.

МВФ попросив Верховну Раду не заважати реформам
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд застерігає Верховну Раду від прийняття необдуманих законопроектів на зразок скандального проекту 1558-1 про реструктуризацію валютних кредитів.

"Органи влади України здійснюють рішучі прогресивні заходи у відповідь на довготривалі економічні дисбаланси всупереч складним економічній та фінансовій ситуації. Разом з тим ми спостерігаємо із занепокоєнням за недавніми законодавчими ініціативами, які мають на меті розгорнути цей рух. Ідеться про останній на даний момент пакет із семи законопроектів у фіскальній сфері, який пропонується винести на наступному тижні на розгляд парламенту", - йдеться в сьогоднішньому заяві директора європейського департаменту МВФ Пола Томсена.

Що це за проекти, МВФ не уточнює. Проте наголошується, що вони зроблять неможливими заходи щодо пенсійної реформи, реформи енергетичного сектору та раціоналізації витрат. Вартість цих семи законопроектів становитиме близько 2% від ВВП цього року і 3,5% від ВВП у наступному.

"Таким чином, якщо ці законопроекти будуть прийняті, вони істотно послаблять поточні зусилля на шляху відновлення фіскальної стійкості та макроекономічної стабільності в Україні. Таким же чином, законодавчі ініціативи на кшталт законопроекту 1558-1 з конвертації валютних кредитів у гривню ляжуть важким тягарем на банки, а через них - на вкладників і позичальників більшості банків, хоча виграють від цього тільки окремі особи", - заявив Томсен.

Представник МВФ також зазначив, що прийняття законопроектів для отримання короткострокової вигоди вже завдавало шкоди економіці України в минулому.

Нагадаємо, законопроект 1558-1, на якому наполягали "дрібні" фракції і низка позафракційних депутатів, було прийнято всупереч вимогам МВФ. У НБУ підрахували, що виконання цього законопроекту потребуватиме до 100 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram