ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада ухвалила законопроект про реструктуризацію валютних кредитів

Депутати перед місцевими виборами пішли на поводку в протестувальників

Рада ухвалила законопроект про реструктуризацію валютних кредитів
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада на вечірньому засіданні без обговорення прийняла в третьому читанні і в цілому законопроект про реструктуризацію валютних кредитів.

За законопроект №1558-1 проголосували 229 народних депутатів.

Документ передбачає реструктуризацію всіх непогашених споживчих кредитів в іноземній валюті за курсом Національного банку на дату підписання кредитного договору. Оскільки майже всі такі кредити були видані в 2007-2008 роках, то йдеться про конвертацію кредитів за курсом 5,05 грн за долар.

Нагадаємо, Національний банк неодноразово заявляв, що Президент Петро Порошенко ветує закон про конвертацію валютних кредитів в гривню, навіть якщо його ухвалить Верховна Рада, тому що така вимога Міжнародного валютного фонду. Вона міститься у підпункті C пункту 19 нової програми кредитування МВФ.

"Держава і Національний банк України не повинні втручатися у двосторонні переговори між позичальниками і банками. Якщо буде прийнято закон, що передбачає примусову конвертацію валютних іпотечних кредитів у гривневі, Президент України застосує право вето до цього закону", - йдеться в програмі МВФ, без якої Україні загрожує дефолт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram