ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін відклав рішення про здешевлення акцизних марок

Українці далі переплачуватимуть по півмільярда на рік

Кабмін відклав рішення про здешевлення акцизних марок
Фото: news.nikcity.com

Уряд укотре відклав питання здешевлення акцизних марок на невизначений період. Про це пише агентство УНІАН.

Ще в травні 2014 року за результатами наради в Міністерстві фінансів було вирішено, що річні витрати на акцизні марки можна знизити на 496,8 млн грн - за рахунок економії на QR-кодах, зменшення розміру акцизних марок для алкогольної продукції і проведення тендерів на закупівлю фольги.

Здешевлення акцизних марок підтримали і в Державній фіскальній службі. "Ми будемо спрощувати і здешевлювати акцизну марку. 90% собівартості акцизної марки становлять голограми і незрозумілі коди, затверджені окремими постановами Кабміну", - заявив тоді голова ДФС Ігор Білоус.

13 червня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міністерству фінансів, Міндоходів і Національному банку підготувати проект зниження вартості акцизних марок. Але доручення прем'єр-міністра так і не було виконано.

Як повідомляла раніше газета "Дзеркало тижня", в Україні акцизні марки - одні з найдорожчих у Європі і на пострадянському просторі. Якщо в Україні за тисячу тютюнових марок споживачі підакцизної продукції платять "у перерахунку майже 12 доларів, то в Казахстані - 1,76, Молдові - 3,72, Росії - 5,2 дол. Аналогічна ситуація в країнах Європи. В Італії платять 3,28 дол./тис. марок, у Польщі - 4,67, Туреччині - 4,13, Португалії - 3,9. Розвинені європейські країни взагалі не беруть плату за марки: Швейцарія, Ірландія, Іспанія, Франція, Австрія, Німеччина, Данія, Швеція.

За даними видання, значна частина доходу від акцизних марок надходить не на державне підприємство "Поліграфкомбінат "Україна", а приватним компаніям-постачальникам цього підприємства.

За даними Міністерства фінансів і підрахунками газети "Урядовий кур'єр", реальна вартість акцизної марки для кожної пачки цигарок повинна становити не 14 копійок (вартість зараз), а 5 копійок. Для кожної пляшки алкоголю - не 27, а 14 копійок. Загальний обсяг переплати на користь приватних компаній-постачальників захисних елементів, за розрахунками Мінфіну, становить 348 млн гривень на рік у тютюновій продукції, 167 млн гривень на рік - в алкогольній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram