ГоловнаЕкономікаБізнес

Казахи всерйоз долучилися до боротьби за глобальний транзит, - Курмашов

Казахстан сьогодні робить усе можливе для визнання його впливовим гравцем світової економіки.

Казахи всерйоз долучилися до боротьби за глобальний транзит, - Курмашов
Фото: Макс Левин

"Сам факт проведення в Астані вже п'ятий рік поспіль такого великого міжнародного заходу економічної спрямованості свідчить про серйозні амбіції Казахстану посісти високі позиції в рейтингу світових економік", - таку думку висловив директор політичних програм Інституту Горшеніна Євгеній Курмашов, який бере участь у роботі П'ятого Астанинського економічного форуму.

"Цей захід має для Казахстану не просто іміджевий, а важливий практичний характер. Саме на цьому майданчику влада Республіки презентує своє бачення розвитку Казахстану на найближчі 10-15 років широким міжнародним експертним, фінансовим та економічним колам. Астанинський економічний форум - це подія, яка покликана продемонструвати стабільність і надійність економіки Казахстану, а також здатність влади Республіки мислити стратегічними категоріями. Тут інвестори та їхні консультанти отримують дуже важливий для себе меседж на найвищому рівні, який тільки можна собі уявити. Багато в чому завдяки такій виразній позиції уряд Казахстану сьогодні не відчуває нестачі іноземних інвесторів, охочих вкладати кошти в різні сектори економіки Республіки", - вважає експерт.

На його думку, П'ятий Астанинський економічний форум багато в чому знаковий. "По-перше, влада Казахстану вперше на такому високому рівні почала говорити про диверсифікацію економіки Республіки як про пріоритетне стратегічне завдання. Ба більше, Нурсултан Назарбаєв особисто заявив, що Казахстан запрошує до реалізації цього завдання всіх охочих. Ідеться насамперед про проекти, спрямовані на більш ефективне використання географічних переваг Казахстану. Можна сказати, що казахи всерйоз долучилися до боротьби за глобальний транзит, послідовно реалізуючи ось уже кілька років проект, який Назарбаєв умовно називає "Новий шовковий шлях". Практично ж це означає - стати найпривабливішою територією для транзиту товарів із Китаю на Європейський ринок. Колосальні кошти, виручені від продажу енергоресурсів, сьогодні йдуть на розвиток транспортної інфраструктури - і автомобільної, і залізничної. Казахстан хоче стати найпривабливішою транзитною територією для великих приватних компаній і держав, і спрямовує на це серйозні ресурси", - сказав Євген Курмашов.

При цьому він зазначив, що це лише один елемент політики, спрямованої на зменшення залежності від експорту енергоресурсів. "Сьогодні Республіка активно розвиває аграрний комплекс, машинобудування, банківський сектор, ринок телекомунікацій. Спілкування делегації Інституту Горшеніна з представниками національного бізнесу продемонструвало один дуже важливий тренд: топ-менеджери, бізнесмени, консультанти - всі дуже чітко розуміють, чим і як займатися найближчі 10-15 років. Горизонт планування дуже далекий, і це абсолютно не те, до чого ми всі звикли в Україні", - вважає він.

На думку експерта, Казахстан сьогодні не тільки прагне зайняти лідируючі позиції на Євразійському просторі, але й робить усе можливе для свого визнання як впливового гравця світової економіки. "Не випадково в рамках своєї промови на Форумі Назарбаєв неодноразово заявляв про те, що особисто він вважає застарілим принцип поділу світу на основні та другорядні країни. Відчувалося, що ця тема проходила червоною ниткою крізь увесь його виступ перед делегатами Форуму. Враховуючи, що навіть у ситуації світової економічної кризи Казахстан продовжує демонструвати впевнене зростання економіки, перспективи амбіційних планів Назарбаєва виглядають із позиції сьогоднішнього дня цілком реалістично", - вважає Євген Курмашов.

Нагадаємо, 22-23 травня в Астані проходить П'ятий Астанинський економічний форум на тему "Глобальна економічна трансформація: виклики і перспективи розвитку", у якому бере участь делегація Інституту Горшеніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram