ГоловнаКультура

Ткаченко обіцяє не допустити звільнення Ройтбурда з Одеського художнього музею

"Для багатьох депутатів Одеської облради Ройтбурд "чужий і політично, і інтелектуально".

Ткаченко обіцяє не допустити звільнення Ройтбурда з Одеського художнього музею
Александр Ткаченко
Фото: Макс Требухов

Колишній гендиректор "1+1 медіа" Олександр Ткаченко, кандидатуру якого фракція "Слуга народу" підтримала на посаду міністра культури, прокоментував спроби звільнити Олександра Ройтбурда з посади директора Одеського художнього музею.

"Цій історії якоїсь неприродної ненависті депутатів місцевої облради до Олександра вже три роки. Спочатку одеські обранці відмовлялися підписувати з ним угоду, хоча він переміг у конкурсі. Потім чіплялися до того, що ремонт у музеї він робив «не згідно зі встановленим законом порядком» - і звільнили. А після рішення райсуду, який поновив його на роботі, пішли в апеляційний суд. Ще й спробували створити незаконний орган нагляду і цензури об'єктів культури - так звану наглядову раду", - написав Ткаченко у фейсбуці.

"Мені здається, що свої сили одеські обласні депутати скеровують не туди куди слід. Стільки зусиль на боротьбу з художником, тоді як у місті руйнуються будинки, а новітня хаотична забудова знищує останні куточки тієї самої - класичної Одеси - перлини біля моря. А адже саме такі люди, як Ройтбурд, і додають блиску цій перлині", - додав він.

На думку Ткаченка, для багатьох депутатів Одеської облради Ройтбурд "чужий і політично, і інтелектуально".

"Їм складно зрозуміти вільних людей. І те, що поняття «мистецтво» і «свобода» - нерозривні. Будемо захищати і цей зв'язок, і Олександра Ройтбурда. Ще в середині травня Комітет направив звернення в ТМР, у якому нагадав їм статті законів «Про місцеве самоврядування», «Про культуру» та «Про музеї та музейну справу». Зокрема - що для обласних рад не передбачено таких повноважень. Станом на сьогодні відповіді ми так і не отримали, тому вже підготували лист-звернення до ОДА. Спробуємо через них порушити мовчання ТМР", - підкреслив Ткаченко.

Нагадаємо, 4 вересня 2019 року Одеська облрада проголосував за дострокове розірвання контракту з директором Одеського художнього музею Олександром Ройтбурдом. Він одразу заявив, що буде оскаржувати це рішення в суді і пізніше виграв суд у першій інстанції. Міністерство культури назвало рішення облради безпідставним.Одеська ОДА при цьому не розірвала контракт з художником, і він продовжував виконувати свої обов'язки директора.

2 червня Апеляційний суд підтримав звільнення Ройтбурда.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram