ГоловнаКультура

У Харкові почали набір в інспектори захисту архітектурної спадщини

Записуватися закликають активістів, що займаються охороною пам'яток культури.

У Харкові почали набір в інспектори захисту архітектурної спадщини
Госпром в Харькове
Фото: lifekharkov.com

З травня в Харкові стартував набір у громадські інспектори захисту культурної спадщини.

Як повідомляють представники пам'яткоохоронної ініціативи Ctrl+S, інспектор має посвідку, що він офіційний представник обласної державної адміністрації та отримує доступ до всіх пам'ятників будь-якої форми власності, може перевіряти їх стан і реагувати на порушення.

«Інститут громадських інспекторів існує при нашому управлінні з 2009 року. У різний час їх було від 35 до 100 осіб, - розповідає начальник відділу охорони нерухомої культурної спадщини та музейної справи управління культури і туризму ХОДА Олександр Костін. - Але якщо раніше вони займалися тільки пам'ятками історії, монументального мистецтва, археології, то тепер і архітектурними пам'ятками. Тому нові інспектори працюватимуть і в співпраці з Департаментом містобудування та архітектури ХОДА».

Щоб стати громадським інспектором, потрібно завантажити форму заяви, заповнити її та надіслати за адресою [email protected]. Офіційно прийом і відбір заяв відбуватиметься з 1 травня до 30 червня, після чого для кандидатів проведуть навчання.

Рішення про новий набір інспекторів було прийнято з ініціативи культурних активістів, які об'єдналися в проекті «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини».

З вересня 2017 року активісти вивчали стан у сфері охорони архітектурних пам'яток в історичних містах України, підготували пропозиції змін у законодавстві - розробили і передали в профільний комітет Верховної Ради України законопроект, спрямований на мінімізацію корупційних ризиків у сфері захисту культурної спадщини.

Також юристи проекту «Ctrl+S. Закон на захисті культурної спадщини» підготували інструкцію «Що робити, якщо пам'ятку культури знищують», якою можуть скористатися всі охочі. У ній докладно описано всі алгоритми дій у ситуації, коли будівля перебуває під загрозою. Інструкцію можна прочитати он-лайн або завантажити версію для роздрукування.

Нагадаємо, 18 квітня у Верховній Раді відбулися слухання "Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram