ГоловнаКультура

На кінофестивалі Трайбека нагородили фільм про "ДНР" із Захаром Прилєпіним

Рішення журі і фестивалю обурило українців.

На кінофестивалі Трайбека нагородили фільм про "ДНР" із Захаром Прилєпіним
Кадр из фильма "Дежурство"
Фото: Tribeca

Кінофестиваль незалежного кіно, який щорічно проводять у Нью-Йорку (в районі Трайбека), оголосив своїх призерів.

Як повідомляють на сайті фестивалю, один із призів - за "Найкращий ігровий короткометражний фільм" - дістався "Чергуванню" Ленара Камалова, головну роль у якому зіграв Захар Прилєпін.

Журі нагородило роботу з формулюванням: "Цей фільм показує нам, що неживі предмети можуть мати емоційне значення, і людяну війну в дивовижний і ефектний спосіб".

Увагу до призів Трайбеки привернув український піаніст Павло Гінтов, який мешкає у США. З його ініціативи під постом на сторінці фестивалю зібралося безліч коментарів, які засуджують фестиваль за нагородження і відбір такого фільму.

На сайті change.org створили петицію з вимогою, зокрема, відкликати приз пропагандистського фільму "Чергування".

Про ситуацію написала журналістка Сара Херст у своєму блозі "X Soviet", де, зокрема, розповіла про спроби взяти коментар у представників кінофестивалю. "Прес-аташе фестивалю Теммі Роузен не відповідала на мої запити під час фестивалю. Після його закінчення вона відповіла мені на мейл: "Фестиваль відмовляється коментувати. У той самий час ми скеруємо вас до режисера або продюсера фільму за коментарем щодо того, хто в ньому знімався, - так ми зробили б і у випадку з іншими фільмами, показаними на фестивалі".

Нагадаємо, що Захар Прилєпін - популярний російський письменник, який воює за "ДНР". Він відомий своїми українофобськими висловлюваннями. Зокрема, в інтерв'ю "Комсомольской правде" Прилєпін заявив, що "кінцевою метою війни на Донбасі є захоплення росіянами Києва й усієї України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram