ГоловнаКультура

Музей художника Терруса у Франції виявився зібранням підробок

Картини, які становлять понад половину колекції музею, визнано фальшивками.

Музей художника Терруса у Франції виявився зібранням підробок
Фото: Musée Terrus

Французький музей, присвячений творчості художника-імпресіоніста Етьєна Терруса, виявив, що значна частина полотен у його колекції - підробки.

Музей Терруса в місті Ельн на півдні Франції прийшов до висновку, що 82 картини цього художника-імпресіоніста, які вважалися оригіналами, були написані не ним, пише Бі-бі-сі.

Картини, які становлять понад половину колекції музею, визнано фальшивками. Середня ціна полотна сягала близько 160 тисяч євро. Співробітники музею нічого не підозрювали, допоки відомий мистецтвознавець не звернувся до них по роз'яснення.

Міська рада Ельна купувала полотна цього місцевого художника, поряд із його малюнками і акварелями, протягом 20 років.

Мистецтвознавець і історик Ерік Форкада кілька місяців тому звернувся до керівництва музею з листом, в якому засумнівався в автентичності картин Терруса.

Музей зібрав експертну комісію, до складу якої увійшли представники багатьох дисциплін. Вони ретельно вивчили колекцію музею і прийшли до висновку, що 82 полотна не належать руці художника, який народився і працював в містечку Ельн поблизу Перпіньяна.

Про це було оголошено в п'ятницю, коли музей відкрився після тривалого ремонту.

Мер містечка Ів Барньол у бесіді з журналістами назвав ситуацію катастрофічною і попросив пробачення в усіх відвідувачів музею, які, радше за все, почуваються обдуреними.

Каталонець Етьєн Террус народився 1857 року і помер 1922 року в Ельні, хоча майже все життя провів у Русільйоні в Піренеях. Він був близьким другом Анрі Матісса.

Французький телеканал France 3 повідомив, що на деяких із визнаних підробленими полотнах зображені будівлі, які були побудовані після смерті Терруса.

Міська влада подали до суду скаргу на тих осіб, які причетні до продажу або виготовлення фальшивок.

Місцева поліція веде розслідування. Її представник заявив, що в поле зору поліції можуть потрапити роботи й інших місцевих художників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram