ГоловнаКультура

В Україні випустять видання афоризмів Станіслава Єжи Леца

Кожне висловлювання польського поета і мислителя проілюстровано фотографією.

У Львові відбулася презентація міжнародного проекту "Лец ХХ століття" - видання афоризмів польського поета і мислителя Станіслава Єжи Леца.

Лец жив у Львові з 1920-го по 1934-й і з 1939-го по 1941-й. На фасаді будинку, де він жив зі сім'єю, встановили меморіальну таблицю. На відкритті були міський голова Львова Андрій Садовий і сини письменника, один з яких приїхав із Данії, другий - із Польщі.

Меморіальна дошка Єжи Лецу у Львові
Фото: Львівська міська рада
Меморіальна дошка Єжи Лецу у Львові

У виданні "Лец ХХ століття", яке в Україні випускає видавництво Laurus, кожен афоризм Єжи Леца проілюстровано фотографією, що представляє видатну особистість, подію або образ ХХ століття.

Автор ідеї проекту - російський письменник-сатирик Віктор Шендерович.

Презентацію і відкриття меморіальної таблиці у Львові відвідав редактор Gazeta Wyborcza Адам Міхнік. Як повідомляють представники видавництва, Міхнік наголосив, що "мудрість і скептицизм Леца набувають нової актуальності в наші дні, коли у світі торжествує популізм, коли забули про небезпеку націоналізму, коли суспільства забувають про універсальні цінності демократії, що може привести до наслідків, уже пережитих у ХХ столітті - загальної злоби, розрізненості і протистояння".

Розворот українського видання "Лец ХХ століття"
Фото: Laurus
Розворот українського видання "Лец ХХ століття"

"Тим більш символічним прикладом є те, що в розпал російської агресії проти України і українсько-польського напруження російський письменник у Львові представляє проект, присвячений польському письменнику єврейського походження", - додав він.

Альбом "Лец ХХ століття" виходить польською, російською й українською мовами. У кожному з видань набір ілюстрацій відрізняється, оскільки зроблено акцент на події та персони національної історії.

Віктор Шендерович і Адам Міхнік на презентації "Лец ХХ століття" у Львові
Фото: Павло Трішин
Віктор Шендерович і Адам Міхнік на презентації "Лец ХХ століття" у Львові

"ХХ століття - століття боротьби України за свою державність, - каже засновниця видавництва Laurus Поліна Лаврова. - Нам було дуже важливо вписати цю тему в грандіозний масштаб представлених в альбомі подій, зробивши це не плакатно, не пласко, не оминаючи складних і трагічних моментів".

Укладачами українського видання виступили арт-критик і куратор Костянтин Дорошенко і більд-редактор Валерій Милосердов. Права на деякі фотографії, що стосуються української історії, купували у США, в Ізраїлі та Росії. Так, у книзі представлені роботи Корнелла Капи, Ірини Пап, Віктора Марущенка, Валерія Милосердова і документація перфомансу українського художника Олега Кулика, який живе в Росії.

Презентація українського альбому "Лец ХХ століття" відбудеться в рамках Книжкового Арсеналу у Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram