ГоловнаКультура

На Одеському кінофестивалі покажуть ретроспективу українських мюзиклів

У програмі - фільми, зняті з 1930-х по 70-ті роки.

На Одеському кінофестивалі покажуть ретроспективу українських мюзиклів
Кадр из фильма "Поцелуй Чаниты"
Фото: Центр Довженко

Одеський міжнародний кінофестиваль оголосив програму української ретроспективи, підготовлену спільно з кіноархівом Центру Довженка.

Як повідомляє прес-служба кінофестивалю, цього року програма називається "Український мюзик-хол" і в ній покажуть п'ять українських мюзиклів, знятих у період з 1930-х по 1970-ті роки.

"Радянська музична комедія - це винахід сталінського кінематографу 1930-х років, - розповідає куратор ретроспективи, начальник науково-програмного відділу Довженко-Центру Станіслав Мензелевський. - У цей час українська кіноіндустрія втрачає свою автономію і експериментальний характер. Українська культура локалізується у світі архаїчного села. Українською мовою залишається тільки співати і сумувати про недосяжне минуле в рамках відведеного буколічного простору. Але маловідома історія українських музичних комедій, знятих на "периферійних" Одеській і Київській кіностудіях, видається дивним прикладом співіснування контркультурної й авангардної естетики в рамках соцреалістичного канону".

У програмі ретроспективи:

  •     "Гармонь" Ігоря Савченка (1934) за поемою письменника Олександра Жарова. У 1936 році фільм заборонили.
  •     "Літа молодії" Олексія Мішуріна (1959) - фільм про студентів Донбасу, які вирішили працювати в театрі. Свого часу фільм подивилися 36 млн глядачів.
  •     "Чорноморочка" Олексія Коренєва (1959) - фільм учня Ігоря Савченка. Коренєв був другим режисером у "Карнавальній ночі" і "Стережися автомобіля" Ельдара Рязанова. Дебют "Чорноморочка" знято на Одеській кіностудії.
  •     "Їхали ми, їхали..." Юрія Тимошенка і Юхима Березіна (1962), у якому головні герої Штепсель і Тарапунька їдуть на гастролі в Москву.
  •     "Поцілунок Чаніти" Євгена Шерстобитова (1974) знято за мотивами однойменної оперети.

Дев'ятий Одеський міжнародний кінофестиваль пройде з 13 по 21 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram