ГоловнаКультура

В Ужгороді та Мукачеві пройде культурний форум "Слободакульт"

У межах фестивалю пройдуть 100 подій, присвячених культурі Слобожанщини.

В Ужгороді та Мукачеві пройде культурний форум "Слободакульт"
Фото: dofa.fund

З 15 по 29 травня в Ужгороді та Мукачеві пройде мультидисциплінарний форум "Слободакульт", який продовжить серію, розпочату "Донкультом" у Києві та Львові та "Галіціякультом" у Харкові.

Як повідомляють організатори, за два тижні форуму відбудуться 100 подій зі 150 учасниками.

Усього буде шість програм: візуально-перформативна, музично-театральна, літературно-дискусійна, кінематографічна, модна і дитяча.

Організатори стверджують, що завдання форуму - розвінчати стереотипи і налагодити зв'язки між двома регіонами - Слобожанщиною і Закарпаттям.

"Одна з ідей форуму - обтягнути країну мережею, або, радше, мереживом приватних відносин і вражень людей один від одного і від іншого регіону, дати їм можливість разом створювати і сприймати культурний продукт", - розповідає ініціатор форуму Ольга Сагайдак.

Концептуально форум багато в чому побудований навколо ідеї пошуку "П'ятого Харкова", яка була сформульована Юрієм Шевельовим, розповідає куратор літературно-дискусійної програми форуму Тетяна Пилипчук. "У більшості наших міст є проблема чіткої самоідентифікації, концепції міста. Іноді щоб зрозуміти себе, варто спробувати розповісти про себе", - додає вона.

"Закарпаття та Слобожанщина - дуже різні регіони з дуже схожим "базовим набором". Обидва прикордонні, обидва - колишні частини величезних імперій, обидва, на щастя, мультиетнічні, мультиконфесійні, багатомовні, обидва - з відчуттям якоїсь "особливої долі". Ми шукаємо, як трансформувати відмінне в загальне і що це може дати в потенції розвитку всієї країни", - говорить координаторка форуму Галина Танай.

Це вже четвертий подібний культурний форум, який проводиться за останні 4 роки: форум про Донбас "Донкульт" пройшов у Києві та Львові, а "Галіціякульт" про культуру Галичини - в Харкові.

Програму подій "Слободакульту" можна подивитися на сайті форуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram