ГоловнаКультура

У Львові пройде лекція про візит засновника футуризму Томмазо Марінетті

У 1933 році автор першого авангардистського маніфесту приїжджав до Львова.

У Львові пройде лекція про візит засновника футуризму Томмазо Марінетті
Томмазо Маринетти
Фото: Википедия

У Центрі міської історії Центрально-Східної Європи пройде програма "Культура (без) прогалин: про спадщину авангарду у Львові".

З 27 по 29 квітня в Центрі пройдуть публічні дискусії та лекції про те, яке місце відведене Львову в авангардному мистецтві.

Так, 27 квітня відбудеться лекція дослідника італійського футуризму Пшемислава Строжека, присвячена візиту засновника італійського футуризму Томмазо Марінетті до Львова в 1933 році.

Марінетті приїхав до Львова на запрошення директора Великого міського театру Вільяма Хожиці на прем'єру постановки "Полонені" (за п'єсою Марінетті). Режисером вистави виступив Вацлав Радульський, сценограф - Анджей Пронашко. Марінетті високо відгукнувся про львівську інсценізацію своєї п'єси.

Подія "Марінетті у Львові, або що відбувалося 11-12 березня 1933 року" має зблизити те, що відбувалося тоді у Львові, з тим, як мистецьке середовище відреагувало на візит засновника італійського футуризму.

Крім того, 29 квітня в Центрі міської історії відбудеться дискусія "(Після) річниці авангарду: про реалізовані проекти, нові контексти і співпрацю", участь в якій візьмуть директор Музею мистецтв у Лодзі Ярослав Сухан, заступник директора Національного директора в Варшаві Петро Ріпсон, директор Національного художнього музею України Юлія Литвинець. Учасники обговорять, що було зроблено в їхніх країнах у 2017 році, який у Польщі, наприклад, пройшов як рік авангарду.

Організатори зазначають, що Львів ніколи не мав репутації "міста авангарду", на відміну від Кракова, Лодзя або Познані, але відзначити той факт, що авангардні рухи не обійшли місто стороною, в Центрі вважають важливим.

"Уважний погляд на цілу низку подій у мистецькій сфері першої третини минулого століття змушує переглянути солодко-фольклорно-антиквартний пейзаж, - йдеться на сайті Центру міської історії. - Деякі, найважливіші з них, відбувалися синхронно зі світовими зрушеннями модерної культури".

29 червня 1913 року в Художньо-промисловому музеї (тепер - Національний музей у Львові) відкрилася виставка "Футуристів, кубістів і експресіоністів", де виставили 95 робіт на той час уже відомих в Європі авангардистів. Виставку організувала берлінська галерея Der Sturm.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram